Dow Jonesův index poprvé uzavřel nad hranicí 23.000 bodů

18.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akcie dnes opět posílily, Dow Jonesův index tak poprvé uzavřel obchodování nad hranicí 23.000 bodů. K růstu akciového trhu velkou měrou přispěla technologická společnost IBM, jejíž čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,70 procenta a obchodování uzavřel na 23.157,60 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,07 procenta na 2561,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,01 procenta na 6624,22 bodu.

\"Dnešním katalyzátorem zjevně byla firma IBM,\" uvedl analytik Quincy Krosby ze společnosti Prudential Financial. Akcie IBM posílily téměř o devět procent a na dnešním růstu Dow Jonesova indexu se podílely více než polovinou. Dow Jonesův index překročil hranici 23.000 bodů již v úterý, nepodařilo se mu však nad ní udržet až do konce úterního obchodování.

K růstu amerických akcií letos přispívají příznivé hospodářské výsledky jednotlivých podniků, silnější růst ekonomiky a naděje na snížení daní prosazované prezidentem Donaldem Trumpem, píše agentura Reuters.

Na devizovém trhu dnes dolar navzdory počátečnímu růstu oslabil, jeho kurz podkopala zpráva o zářijovém poklesu výstavby domů ve Spojených státech. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba čtvrt procenta a nacházelo se těsně pod 1,18 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK