Unipetrol za letošek očekává vyšší dividendu, než 8,3 Kč na akcii

19.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol očekává, že dividenda za letošek bude vyšší, než za loňský rok, kdy činila 8,3 Kč na akcii. Konkrétní výše závisí na akcionářích, kteří o ní rozhodnou na valné hromadě. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

\"Můžeme očekávat, že se dividenda zvýší, ale nemohu říct, o kolik. To rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která se uskuteční v květnu nebo červnu příštího roku. Tam kolem toho určitě bude velmi tvrdá debata,\" uvedl Modrzejewski.

Zvýšení dividendy na akcii v případě, že cena akcií poroste, připustil už v červenci při prezentaci pololetních výsledků. \"Ale závisí to na různých podmínkách, například na makroekonomickém prostředí,\" doplnil. Akcie Unipetrolu na pražské burze od začátku roku posílily zhruba o 85 procent na 352 korun.

Za loňský rok vyplatila firma na dividendách zhruba 1,5 miliardy korun. Menšinoví akcionáři požadovali vyšší dividendu. Například společnost Paulinino Limited chtěla 18,50 Kč na akcii, některé návrhy byly ještě vyšší.

Čistý zisk Unipetrolu ve třetím čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně více než dvojnásobně na 1,5 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o tři čtvrtiny na 3,4 miliardy a tržby o třetinu na 31 miliard. Výsledky byly lepší, než očekávala většina analytiků.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK