OPEC: Poptávka po ropě brzy překročí 100 milionů barelů denně

19.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. října (ČTK) - Celosvětová poptávka po ropě do roku 2020 překročí 100 milionů barelů denně. Předpověděl to dnes generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo. Letošní poptávku kartel ve své prognóze odhaduje na zhruba 96,8 milionu barelů denně, uvedl server CNBC.

Barkindo věří, že pokračující posilování světové ekonomiky povede k růstu spotřeby i cen ropy. Proto jsou podle něj nezbytné další investice do ropného průmyslu.

\"Společně s těžaři mimo OPEC musíme pokračovat v investicích, aby s námi světové společenství a světová ekonomika mohly počítat jako se spolehlivými dodavateli ropy,\" uvedl.

OPEC by měl podle Barkinda nadále posilovat vztahy s nečlenskými zeměmi, jako je například Rusko. Převis nabídky nad poptávkou na trhu s ropou v uplynulých letech vedl k výraznému poklesu cen. OPEC se proto loni dohodl, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně.

Barkindo dnes uvedl, že rovnováha mezi nabídkou a poptávkou na trhu s ropou se obnovuje čím dál rychlejším tempem. Dohoda o omezení těžby je prozatím sjednaná do konce března příštího roku, spekuluje se však o jejím prodloužení.

Ruský prezident Vladimir Putin začátkem října uvedl, že dohoda by mohla být prodloužena do konce roku 2018. Podle Barkinda těžařské země berou tento návrh vážně a snaží se dospět ke konsensu ohledně prodloužení dohody před příštím zasedáním, které se uskuteční 30. listopadu.

\"V současnosti je těžké říci, co bude v listopadu rozhodnuto,\" uvedl Barkindo. \"Bude to záviset na řadě faktorů, zejména pak na tom, jak daleko pokročíme ve svém záměru sladit nabídku s poptávkou,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK