Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,3 procenta

20.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily. Index PX od minulého pátku přidal 0,3 procenta na 1056,7 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie Tatry Mountain Resort. Nejhůře se vedlo cenným papírům výrobce lihovin Stock Spirit, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie oslabily o půl procenta.

\"V uplynulém týdnu se investoři soustředili opětovně na výsledkovou sezonu v zámoří. Zatím jsme teprve v první pětině, ale zatím výsledky více než naplňují očekávání. Zajímavý krok se udál v USA, kde Senát schválil rozpočet pro rok 2018, což je důležitý milník pro uvolnění cesty k očekávané daňové reformě. Americké akciové indexy dále posunuly svá historická maxima. Ani domácí index PX nestál pozadu,\" popsal hlavní události na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Stock Spirit, která přišla o 4,6 procenta na 70,6 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. \"Nicméně se domníváme, že titul si vybírá oddechový čas po silném růstu v minulých týdnech, kdy někteří investoři zvyšovali své podíly,\" uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla TMR, která posílila o 2,7 procenta na 719 Kč. Ani tato společnost nezveřejnila žádné kurzotvorné informace. Vaníček odhadl, že šlo spíše o technický posun v rámci křehké likvidity.

Příští týden bude opětovně především o výsledkové sezoně a Evropské centrální bance. \"Celkově jsme na příští týden nadále pozitivní s tím, že výsledková sezona zatím přináší lepší než očekávané výsledky, které podporují nákupní náladu investorů,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK