Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět

12.01.2018 | , Finance.cz
Volby


Po říjnových parlamentních volbách nás už za skoro tři měsíce čekají další volby, tentokrát prezidentské. Miloši Zemanovi končí začátkem března mandát a je tedy nejvyšší čas začít vybírat nového prezidenta.

Prezidentské volby 2018 budou první velkou událostí v novém roce v české politice. K volebním urnám půjdeme zhruba v polovině ledna, pokud se bude konat druhé kolo, tak proběhne na konci ledna. Nový prezident by se pak měl ujmout úřadu nejpozději v březnu. Pojďme si shrnout vše, co potřebujete vědět o prezidentských volbách, abyste byli na začátku roku 2018 připraveni.

Koho volit: kandidáti

Kandidát na prezidenta musí být svéprávným občanem ČR a musí být starší 40 let. Každý prezident může sloužit pouze dvě volební období, potřetí už kandidovat nemůže. Kandidáty na prezidenta může nominovat:

  • lid: pokud kandidát získá více než 50 tisíc podpisů v petici,
  • Poslanecká sněmovna: kandidát musí získat podpis alespoň 20 poslanců,
  • Senát: je nutné předložit podpisy alespoň 10 senátorů.

Kandidovat na prezidenta tak může nejen politik, který má podporu své strany a tedy i podpisy poslanců, nebo senátorů, ale i silná veřejně známá osobnost, která získá dostatek podpisů ve veřejné petici. Kandidaturu zatím oznámil stávající prezident Miloš Zeman a další, například Jiří Drahoš, Michal Horáček nebo Pavel Fisher. Zájemci o místo hlavy státu se ovšem můžou ještě objevit, kandidatura je otevřená až do 7. listopadu 2017.

Kdy volit: 12. a 13. ledna 2018

Termín prezidentských voleb vyhlašuje Senát, konkrétně předseda Senátu, nejpozději 90 dnů před konáním voleb. Volby prezidenta se pak musí konat nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období současného prezidenta, Miloš Zeman skládal prezidentský slib 8. března 2013. První kolo prezidentských voleb tak bylo stanoveno na polovinu ledna, konkrétně na 12. a 13. ledna 2018.

Kdy volit v druhém kole: 26. a 27. ledna

Druhé kolo se bude konat dva týdny poté: 26. a 27. ledna. Dle zákona se volební místnosti vždy otevřou v pátek a v sobotu, konkrétně od 14 do 22 během pátečního odpoledne a od 8 do 14 během sobotního dopoledne. Do druhého kola postupují dva kandidáti, kteří získali v prvním kole nejvíce hlasů: tedy Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Volební lístky dostane volič ve volební místnosti a vybírá z těchto dvou možností.

Jak volit: dvoukolový většinový systém

Tradičně byli čeští prezidenti voleni nepřímou volbou Parlamentem ČR na společném zasedání obou komor. To se ovšem změnilo novelou ústavy v roce 2012. Místo nepřímé tříkolové volby jsme si tak mohli poprvé zvolit prezidenta přímo. Volební systém byl vybrán dvoukolový většinový, tedy ten samý, kterým volíme také senátory. Volební právo mají občané ČR starší 18 let. V první kole vybírají z kandidátů, kteří splnily podmínku pro kandidaturu, a jednomu z nich udělují svůj hlas. Pokud v prvním kole získá některý z kandidátů více než 50 % hlasů, tak je zvolen prezidentem ČR. Pokud žádný z kandidátů nadpoloviční množství hlasů nezíská, tak se koná druhé kolo volby, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Vyhrává ten, který získá více hlasů.

Komu dát hlas?

Kterému kandidátovi to hodit neporadíme, ale vězte, že díky většinovému dvoukolovému systému máte vlastně dvě příležitosti k volbě. V parlamentních volbách, kde je poměrný systém, se voliči často bojí, že zvolí stranu, která nepřesáhne 5% hranici, a jejich hlas tak propadne. Díky dvoukolové volbě získávají voliči možnost to napoprvé hodit tomu kandidátovi, který je jim nejbližší. Hlas možná propadne, ale volič má stále možnost přijít k druhému kolu volby a znovu si vybrat ze dvou kandidátů.

Praxe v mnoha dvoukolových systémech ukazuje, že často lidé volí v prvním kole podle srdce a v druhém kole podle rozumu. Přičemž v druhém kole voliči volí ne toho, kdo by měl podle voliče vyhrát, ale volí protestně. Do druhého kola přímé volby se totiž často dostanou tak kontroverzní osobnosti, že voliči volí proti kandidátovi a raději to hodí tomu druhému, který sice není pro ně ideálním, ale je lepší volbou než druhý kandidát.

Jak najdu volební místnost?

Volby se konají ve volebních místnostech, které určuje pro každý volební obvod starosta obce. Tradičně se volby konají většinou ve školách, na úřadech nebo v dalších obecních budovách. Volby prezidenta se tak konají na stejných místech jako například volby do Poslanecké sněmovny nebo do krajského zastupitelství. Pokud se nemůžete osobně dostavit do volební místnosti ze závažných zdravotních důvodů, tak starosta obce by měl zajistit vaše volební právo tak, že vás navštíví dva členové volební komise s volební urnou, abyste mohli odvolit například z nemocnice, nebo z domu. Musíte o to ovšem s dostatečným předstihem zažádat.

Kdy dostanu volební lístky?

Volební lístky distribuují obce dle volebních obvodů v dostatečném časovém předstihu před volbami, nejpozději je musíte dostat 3 dny před začátkem voleb. Volební lístky přijdou na adresu stálého bydliště, v neoznačené obálce najdete lístky všech kandidátů. Pokud se k vám volební lístky nedostanou, nebo je například ztratíte, či zapomenete doma, tak volební lístky budou volně dostupné ve volebních místnostech. V případě druhého kola se volební lístky nerozesílají, ale budou k vyzvednutí v samotných volebních místnostech při volbě.

Co je to volební průkaz?

Volební průkaz si může vyřídit každý občas České republiky, který chce volit v jiném volebním obvodě než v tom, ve kterém má trvalé bydliště. Díky volebnímu průkazu je pak možné volit kdekoliv v ČR. Žádost o volební průkaz je nutné podat do 5. ledna 2018 písemně, nebo osobně do 10. ledna 2018 do 16:00 na příslušném obecním úřadě.

Prezidentské volby 2013

V roce 2013 byly první prezidentské volby, kdy jsme měli možnost volit přímo hlavu státu. Bylo to díky ústavnímu zákonu přijatému v předchozím roce, do té doby se v České republice volil prezident nepřímo při společném zasedání obou komor Parlamentu. Volby se konaly 11. a 12. ledna, druhé kolo pak 25. a 26. ledna. Volební účast byla 61 % v prvním kole a 59 % v kole druhém. V prvním kole nejvíce získal Miloš Zeman a společně s Karlem Schwarzenbergem postoupil do druhého kola, kde zvítězil většinou zhruba 55%. Prezidentem České republiky je od 8. března 2013. Nový prezident se tak úřadu musí ujmout do 8. března 2018.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 97 krát

Články ze sekce: Volby