Svátek 17. listopadu – jak to bude s obchody?

03.11.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


V pátek 17. listopadu 2023 slavíme státní svátek a připomeneme si výročí sametové revoluce. Plno zaměstnanců tak bude mít v práci volno. Budeme moci péct cukroví, nakupovat vánoční dárky nebo jen tak lenošit na gauči. Nebudou ovšem zavřené obchody?

Státní svátek 17. listopadu připadá letos na pátek, kdy oslavíme 34. výročí sametové revoluce. Po svátcích v září a říjnu, kdy musely obchody větší než 200 metrů čtverečních zavřít, je tento listopadový svátek dnem, kdy mohou zůstat otevřené obchody, protože 17. listopad nijak zákonně neomezuje prodej ve velkých provozovnách. 

Státní svátek 17. listopadu: na výročí revoluce i za studenty

V listopadu slavíme Den boje za svobodu a demokracii; 17. listopadu si připomínáme hned dva dny moderních dějin, které jsou spojené se studenty vysokých škol. V roce 1939 došlo k nepokojům studentů vysokých škol, které byly potlačeny nacistickými bezpečnostními složkami. V listopadu 1989 se pak výročí tohoto památného dne stalo začátkem sametové revoluce a pádu komunistického režimu.

Letos budeme 17. listopadu slavit v pátek. Na rozdíl od říjnového a zářijového volna budou navíc v tento den otevřené i obchody.

Tip: Na co máte nárok, když budete ve svátek pracovat?

 

Kdy budou Vánoce v roce 2023 a další volno?

Vánoční svátky, tedy 24. až 26. prosince, letos připadají na neděli, pondělí a úterý. Na Vánoce tak budeme mít 2 dny volna navíc, Štědrý den připadá na neděli.

Tip: Svátky ovlivní některé výplaty důchodů. Ukážeme jak

Advent začíná v neděli 3. prosince 2023.

Nový rok, 1. ledna 2024, vychází na pondělí a bude další volno. Děti se vracejí do školních lavic ve středu 3. ledna 2024.

Tip: Když pracujete ve státní svátek: příplatek, nebo náhradní volno

Kdy bude advent a Vánoce

(Foto: Shutterstock)

Jak jsou ve státní svátek zavřené obchody?

Od roku 2016 platí zákon, který během vybraných svátků omezuje prodej ve velkých provozovnách. Obchody větší než 200 metrů čtverečních tak zůstanou zavřené například na Vánoce, Velikonoční pondělí nebo na svatého Václava. Otevřené budou pouze obchody menší než 200 metrů čtverečních, dále benzinové pumpy, lékárny nebo obchody na letištích, nádražích a v nemocnicích. 17. listopadu mohou zůstat obchody normálně otevřené, zákon prodej v tento den nijak neupravuje.

Kdy musejí na svátek velké obchody zavřít?

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 494 krát

Články ze sekce: Spotřebitel