AP: Rybářská konference dohodla zvýšení kvóty pro výlov tuňáků

21.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. listopadu (ČTK) - Delegáti mezinárodní rybářské konference se dohodli na zvýšení kvót pro výlov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři. Příští rok se má kvóta zvýšit na 28.000 tun z letošních 24.000 a v každém z následujících dvou let o dalších 4000 tun. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura AP. Zvýšení výlovu podle zdrojů nyní umožňuje nárůst populace tuňáka.

V porovnání s rokem 2012 se kvóta pro výlov více než zdvojnásobila. Ještě před deseti lety byl tuňák obecný na pokraji vyhubení. V období 1997 až 2007 jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři klesla o 60 procent. Od té doby se však situace díky plánu obnovy populace tuňáka obecného zlepšila.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před zasedáním Mezinárodní komise na ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT) varoval před razantním zvýšením kvót. Doporučuje, aby se do roku 2020 lovilo ročně 28.000 tun, což je pro rozvoj této rybí populace podle něj odpovídající množství.

Maso z tuňáka obecného je oblíbenou pochoutkou, využívá se například i pro přípravu japonských národních pokrmů suši a sašimi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK