Nízkonákladovým aerolinkám easyJet za rok klesl zisk o 17 procent

21.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Britské letecké společnosti easyJet v uplynulém fiskálním roce klesl zisk před zdaněním o 17,3 procenta na 408 milionů liber (11,8 miliardy Kč). Na výsledky měl negativní dopad pokles kurzu libry. Příjmy a počet cestujících se ale zvýšily a letos firma čeká návrat k růstu zisku. Přispět by k tomu měl i bankrot některých konkurentů, uvedl dnes list Financial Times. EasyJet je druhou největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě.

Celkové příjmy se za rok do konce září zvýšily o 8,1 procenta na pět miliard liber (143,8 miliardy Kč). Příjem na sedadlo se ale snížil o 0,4 procenta, plnější letadla však pomohla vykompenzovat negativní dopad cenových tlaků způsobených silnou konkurencí. Počet cestujících se zvýšil o 9,7 procenta.

Evropské aerolinky čelí v posledních měsících mnoha problémům. Silná konkurence a růst cen pohonných hmot poslaly v posledních šesti měsících do konkurzu tři společnosti - Air Berlin, Alitalia a Monarch. EasyJetu se však podařilo z těchto problémů těžit. Koupil 25 letadel a převzal některý majetek, stejně jako například časy pro přistávání a vzlety na některých letištích od Air Berlin. Vyjádřil také zájem o převzetí některého majetku Alitalie.

Výsledky hospodaření jsou poslední, které představila generální ředitelka Carolyn McCallová. Ta odchází na konci letošního roku do ITV. V čele firmy ji nahradí Johan Lundgren, který v minulosti zastával funkci náměstka generálního ředitele cestovní kanceláře Tui.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK