Ropa před zasedáním OPEC zdražuje, Brent je vysoko nad 62 USD

21.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, severomořský Brent je tak už vysoko nad 62 dolary za barel. K jejich růstu přispívá očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se příští týden dohodne na prodloužení dohody o omezování těžby. Ve výraznějším růstu cen brání vyšší produkce suroviny ve Spojených státech.

Kolem 18:50 SEČ cena Brentu k dodání v lednu přidávala asi 0,3 procenta na 62,43 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala růst skoro o 0,6 procenta na 56,74 dolaru za barel.

Dlouhodobou podporu cenám poskytuje napětí na Blízkém východě a zhoršující se stav venezuelské ekonomiky. Vysoká těžba v USA naopak růst cen brzdí. Analytici předpokládají, že až do schůzky OPEC, což je 30. listopadu, se cena Brentu bude pohybovat v úzkém rozpětí od 61 do 63 dolarů.

Od jednání OPEC a nečlenských producentů v čele s Ruskem, kteří omezují dodávky ropy na světový trh už od ledna, se vesměs očekává, že dohodu prodlouží. Platnost jí končí příští rok v březnu.

Stěžejní tlak na ceny ropy ale přichází z USA, kde stoupá těžba ropy z břidlic. Podle konzultantské společnosti Westwood Global Energy Group se počet aktivních vrtů zvýšil z 316 v polovině loňského roku na 738 minulý týden. V příštím roce se má zvýšit o dalších 18 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,43 62,22 New York - NYMEX WTI leden 56,74 56,42

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK