EK pokutovala za kartel výrobce bezpečnostního vybavení pro auta

22.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. listopadu (ČTK) - Evropská komise (EK) uložila za porušení antimonopolních pravidel Evropské unie pokutu pěti výrobcům bezpečnostního vybavení pro auta. Společnosti Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei a Marutaka mají zaplatit celkem 34 milionů eur (867 milionů Kč), protože byly součástí nejméně jedné ze čtyř kartelových dohod o dodávkách bezpečnostních pásů, airbagů a volantů japonským automobilkám v Evropském hospodářském prostoru (EHP). Vyplývá to z dnešního sdělení EK.

Všech pět firem přiznalo účast v kartelových dohodách v letech 2004 až 2010 a souhlasily s urovnáním případu. Takata nedostala pokutu za tři kartelové dohody, protože informovala EK o jejich existenci. Ze stejného důvodu nebyla pokutována Tokai Rika za jednu z dohod.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová upozornila, že bezpečnostní pásy a airbagy chrání každý den životy a jsou povinné pro všechny vozy v EU. \"Pět dnes pokutovaných dodavatelů se dohodlo, že budou maximalizovat zisky z prodeje těchto komponent. To mohlo zvýšit ceny těchto automobilových součástek pro množství výrobců prodávajících auta v Evropě a potenciálně ovlivnit zákazníky. Neakceptujeme kartely, které se dotýkají evropských zákazníků, i když je kartel organizován mimo Evropu,\" uvedla Vestagerová.

Pět firem si podle komise kromě koordinace cen a rozdělení trhů vyměňovalo také citlivé informace o dodávkách pásů, airbagů a volantů automobilkám Toyota, Suzuki a Honda. Dohody se organizovaly mimo EHP, hlavně v Japonsku, kartel měl ale významný dopad na evropské zákazníky, protože zhruba jedno z 11 aut prodaných v Evropě vyrábí japonská firma. Všechny japonské automobilky, kterých se kartel dotkl, mají také výrobní závody v EHP, uvedla komise.

Součástí EHP jsou všechny země Evropské unie plus Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK