Pozor, aby vám to neujelo, ČD mění opět jízdní řády

04.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už tradičně České dráhy mění koncem roku své jízdní řády. Připravte se na změnu časů, na lepší vlaky, ale bohužel i na dražší jízdné.

Tento rok začne nový jízdní řád platit 10. prosince a bude platit až do 8. prosince 2018. Zároveň se změnou jízdních řádů dochází ke zrychlení některých spojů, na některé linky budou nasazeny modernější a komfortnější vozy a dochází k přejmenování řady spojů, především u zahraničních rychlíků. Ale se změnami v jízdním řádu dojde i ke zvýšení jízdného, zhruba o 2 %, České dráhy to zdůvodňují očekávanou inflací v roce 2018.

Kam dojedete rychleji?

Ve vnitrostátní dopravě by se měly zrychlit rychlíky směrem na západ Čech, tedy z Prahy do Plzně, Mariánských lázní, Chebu a Domažlic. O pár minut se zrychlí spojení na Moravě, například na trasách mezi Brnem a Jihlavou a také na trase Brno – Hodonín.

V mezinárodní přepravě se pak zrychlí například rychlíky na trasách Praha – Mnichov, rychleji se dostanete do Budapešti, kam můžete nově cestovat pod značkou Metropolitan. V roce 2018 by také mělo postupně docházet ke zvyšování kvality cestování na zahraničních i domácích spojích a poskytované služby by se měly také postupně zlepšovat.

Bude to dražší

Spolu s novými jízdními řády a představením zvyšující se kvality spojů České dráhy také informovaly i o plánovaném zvýšení jízdného, v průměru o 2 %. Mělo by dojít ke zvýšení zhruba o korunu až dvě při vzdálenosti do 70 km. Velmi krátké tratě plánované zvýšení jízdného nemusí vůbec zaznamenat.

Tip: jezděte levněji až do února

Ve svém eshopu nabídnou ČD jízdenky za staré ceny až do půlnoci 9.12. Vzhledem k tomu, že v předprodeji si můžete koupit jízdenky až na dva měsíce dopředu, tak ještě na začátku prosince si můžete za staré nižší ceny koupit jízdenky na začátek února 2018.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU