Po výrazném růstu bitcoin za 10 hodin spadl o 20 procent

08.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Tokio 8. prosince (ČTK) - Hodnota digitální měny bitcoin dnes během deseti hodin klesla téměř o pětinu poté, co za předchozích 48 hodin vzrostla o více než 40 procent. Na trhu se rozmáhají obavy ze zhroucení cen, píše agentura Reuters.

Čtvrtek byl pro tuto kryptoměnu hektický, na americké burze GDAX se kurz bitcoinu ani ne za hodinu zvýšil z necelých 16.000 dolarů na 19.500, zatímco na lucemburském Bitstampu stále obchodoval za 15.900 USD. V pátek tam kolem 3:00 SEČ zpevnil na 16.666 a do 13:00 pak spadl o více než 19 procent na 13.482 USD. O 20 minut později ztrátu částečně vyrovnal na 14.400 USD, stále byl ale v denním poklesu o 13 procent.

\"V natolik horečném obchodování jsou korekce takového rázu přiměřené,\" uvedl šéf konzultantské firmy deVere Group Nigel Green ve sdělení svým klientům a dodal, že výkyvy se dají očekávat i v příštích týdnech.

Od počátku října se cena bitcoinu více než ztrojnásobila a za dosavadní část letošního roku stoupla asi 15násobně. Právě to vyvolává obavy z dramatických konců, někteří kritici vidí podobnost s bublinou dot-com, kdy malí i profesionální investoři hrnuli peníze do všeho, co bylo spojené s používáním internetu.

Podle jiných názorů je růst ceny spojen s tím, jak bitcoin překračuje hranice do finančního mainstreamu. Kryptoměna letos přilákala miliony nových investorů, jen za tento týden kvůli němu sáhlo do peněženky na půl milionů nováčků. Od loňského roku se počet uživatelů bitcoinu zdvojnásobil na 20 milionů.

Je pravděpodobné, píše Reuters, že růst hodnoty této kryptoměny souvisí se spouštěním termínových obchodů na předních burzách. Na chicagské Cboe Global Markets budou zahájeny v neděli, následovat bude CME Group a Nasdaq.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK