Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,2 procenta

08.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně oslabily. Index PX od minulého pátku ubral 0,2 procenta na 1062,4 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste Group. Nejlépe se vedlo cenným papírům sázkové kanceláře Fortuna, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř procento.

\"Minulý týden byl bez významnějších informací. Trh postupně zpracovával informace o senátem schválené daňové reformě v USA. V pondělí na začátku otevření zámořské seance se americké indexy dostaly na svá nová historická maxima, ale ve zbytku týdne docházelo k pozvolnému vybírání zisk. Domácí index PX nakonec v mezitýdenním vyjádření lehce poklesl,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group, která ztratila 1,2 procenta na 921,8 Kč. U banky nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. \"Domníváme se, že jde technickou korekci předchozího růstu. Navíc v pátek došlo k silnějšímu růstu na evropských finančních titulech, ale Rakousko mělo státní svátek,\" uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna, která posílila o 3,3 procenta na 178 Kč. Ani této firmy nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. Fortuna se podle Vaníčka technicky stále vrací k vyšším úrovním v očekávání lepších výsledků po změně strategie.

Příští týden bude patřit centrálním bankám. Ve středu zasedá americký Fed, kde se čeká zvýšení sazeb. Bankéři by měli také naznačit další vývoj měnové politiky. Očekává se spíše jestřábí vyznění, které zaznívalo i v dřívějších zasedáních. Čtvrteční Evropská centrální banka by měla být bez výraznějších informací. \"Celkově očekáváme, že trh bude mít neutrální vyznění s nižším objemem s předvánoční náladou,\" uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK