Ropa zdražuje díky poptávce Číny a kvůli hrozbě stávky v Nigérii

08.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 8. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes navázaly na čtvrteční vzestup a dále výrazně stoupají. K tomu jim pomáhá zejména růst poptávky v Číně a také hrozba stávky v Nigérii. Je však dost pravděpodobné, že za celý týden vykážou pokles, protože v prvních dnech na trhu převládly obavy, že Spojené státy svým zvyšováním těžby podkopou snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů o snížení nabídky na světovém trhu.

Severomořský Brent krátce před 17:45 SEČ přidával 1,72 procenta na 63,27 USD za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala skoro 1,18 procenta na 57,36 USD za barel.

Podle posledních údajů celní správy Čína zvýšila dovoz ropy na 9,01 milionu barelů denně, což je druhý nejvyšší zaznamenaný údaj a letos zřejmě nahradí USA v pozici největšího světového dovozce. Americká investiční banka Jefferies předpovídá, že díky téměř 10procentnímu růstu čínského importu se světová poptávka po ropě v příštím roce zvýší o 1,5 milionu b/d.

Ceny ropy bezprostředně podporuje také hrozba stávky v Nigérii, která je největším africkým vývozcem této suroviny. Začít by měla 18. prosince.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 63,27 62,20 New York - NYMEX WTI leden 57,36 56,96

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK