Prodám auto. Zn.: rychle a výhodně

18.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud chcete prodat auto a koupit si snové, není to dnes žádný problém a dá se obojí dokonce stihnout za několik hodin. Máme pro vás několik rad, kterými se při prodeji vašeho vozu držet, abyste ho prodali dle svých představ. Tedy rychle a za dobrou, či přijatelnou cenu.

I když jste slýchali nejrůznější historky o prodeji aut, ve kterých byli autoři buď strašlivě ošizeni, anebo naopak prodali vůz za víc, než ho koupili, realita bývá jiná. Ale aby byl prodej skutečně výhodný, je třeba dodržet několik zásad.

Neuklízet? Raději ano

„Ale kdepak, to uklízet nemusíte, my už vám prodané auto uklidíme, stejně to vždycky děláme.“ Takovou větu vám můžou v některých výkupech aut klidně do telefonu říct. A vy se uklidníte, vysavač, lopatku a smeták s dalšími čisticími prostředky vrátíte zpět na jejich místa. A uděláte chybu. Tak jako jsou lidé se schopni zamilovat na první pohled, určitě to neudělají proto, že protějšek zavání rumem, několik dní se nemyl a šaty jsou nepadnoucí a neslušivé. I auto tedy pro vytříbené oko technika, nebo případného kupce pořádně nafintěte.

Skla by se měla lesknout, celý interiér pořádně vysajte. Opravdu se vyplatí nevynechat jedinou skulinu, na tu zapomenutou se totiž zájemce zcela jistě náhodou podívá. Nemáte na to čas? Nechte si vůz uklidit profesionály. Něco to stojí, ale stojí to za to.

Než své auto předvedete, vezměte si z něj své osobní věci, samolepky odstraňte, přívěsky, křížky, řetízky, vše musí pryč. Pak neváhejte a zajeďte do myčky a úplně nakonec se podívejte do kufru a pod kapotu k motoru. V kufru zcela samozřejmě a u motoru by mělo být alespoň relativně čisto.

Nepochybně vás čeká testovací jízda. Doplňte tedy provozní kapaliny, aby na technika vesele neblikaly kontrolky na palubní desce. Výsledek by byl asi neveselý, takové auto by asi nikdo nechtěl. A pokud auto vykupuje autobazar, vůz nechá opravit a sumu za to si odepíše z výkupní částky.

Serviska výhodou, foto nutné

Jste prvním majitelem auta? Pak se rozumí samosebou, že máte servisní knížku, ve které se kupující dozvědí něco z technické historie automobilu. Také pro druhého a dalšího majitele je serviska výhodou, ale vy sami byste měli umět odpovědět na základní otázky, které se týkají historie auta. Je dobré mít připravené například protokoly z STK, výsledky z měření emisí, faktury ze servisů či doplňků, jež jste zakoupili a vztahuje se na ně záruka.

Možná po vás nejprve budou chtít fotku auta, nebo si budete zadávat inzerát na prodej vozu. Nemusíte si k tomu volat profesionála, ale zkuste se vcítit do kupce, nebo si vzpomeňte, proč se vám auto líbilo a koupili jste ho. A ze stejných úhlů ho také vyfotografuje. Dbejte, aby na snímcích bylo čisté pozadí, nezapomeňte na interiér a detaily, kterými je auto například výjimečné. A starší snímky nechte v archivu, fotky musí být aktuální.

Kde a za kolik?

Od místa a způsobu prodeje se dá odvodit, jak vysokou cenu byste měli nastavit. Možností komu a kde automobil prodat je ale mnoho. Může to být autobazar, někdo ze známých nebo z rodiny. Nejčastěji se ale prodejci dívají na internet. Jestliže jste všechny předchozí „předprodejní“ úkony splnili, šance budou velké, ale když se vám ozve individuální zájemce, může to chvíli trvat a vše si budete muset zařídit sami. Zvolíte-li autobazar, skoro vše udělají za vás a rovnou můžete odjet v novém autě. Auto prodáte rychle, cena výkupu bude ale nižší. Do autobazarů taky chodí zájemci, kteří raději volí splátky a jsou pro ně taky nabízená auta dostupnější.

Můžete ale zkusit štěstí u poradenských společnosti. Ty ověřují vozidlo po všech stránkách a zařadí je do katalogu kontrolovaných vozů. Mohou kupujícímu pomoci s financováním.

Komu prodáte, ale zaleží jen na vás. Podle odborníků kupující, ať už je to kdokoliv, dá nejvíce na výsledek a dojem ze zkušební jízdy. Pokud vám někdo řekne, že to půjde bez ní, pak auto neprodávejte, ani nekupujte. Zkušební jízda by měla trvat alespoň deset minut a auto by mělo být vyzkoušeno na víc rychlostí a například zpátečku. Jako prodejce jistě pochopíte, že když chcete za vůz takový balík peněz, je třeba ho pořádně odzkoušet.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU