Evropští ministři vyzvali USA k přehodnocení daňové reformy

11.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. prosince (ČTK) - Ministři financí pěti předních evropských ekonomik vyzvali Spojené státy k přehodnocení připravované daňové reformy, která by podle nich byla diskriminační a mohla by poškodit finanční sektor a mezinárodní obchod. Vyplývá to z dopisu, ke kterému získala přístup agentura Reuters.

Ministři financí Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska v dopisu upozorňují, že navrhovaná spotřební daň by byla v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a porušovala by dohody týkající se dvojího zdanění. Mohla by tak podle ministrů poškodit obchod a pohyb investic mezi Evropou a Spojenými státy.

Dopis adresovaný americkému ministru financí Stevenu Mnuchinovi rovněž varuje, že některé části americké daňové reformy by mohly poškodit mezinárodní bankovní a pojišťovací aktivity a odrazovat zahraniční finanční instituce od působení ve Spojených státech.

Americký Senát začátkem měsíce schválil daňovou reformu, kterou prosazuje prezident Donald Trump a která snižuje daňové zatížení podniků i fyzických osob. Svou verzi daňové reformy již dříve schválila Sněmovna reprezentantů, nyní bude následovat dohadovací procedura obou komor, na jejímž konci by měla být společná podoba daňového plánu.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK