Ropa zdražuje v reakci na útok v New Yorku

11.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. prosince (ČTK) - Ceny ropy na začátku týdne vyrovnaly předchozí ztráty a začaly růst v reakci na dnešní explozi v newyorském metru. Před útokem se ropa dostala pod tlak, protože vyšla zpráva o dalším zvýšení počtu amerických ropných vrtů.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ přidávala zhruba dvě procenta na 64,65 amerického dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala skoro 0,6 procenta na 57,70 USD za barel.

Za pokus o teroristický útok označil dnešní ranní explozi v newyorském metru starosta města Bill de Blasio. Policie informovala, že incident vyšetřuje jako \"čin související s terorismem\", ropný trh se proto začal obávat možných geopolitických rizik.

Počet ropných vrtů ve Spojených státech se minulý týden zvýšil o dva na 751, je jich tak nejvíce od září, uvedla v pátek energetická poradenská firma Baker Hughes. Americká ropná produkce je ve srovnání s polovinou roku 2016 o více než 15 procent vyšší. Denně se zde nyní vytěží asi 9,71 milionu barelů, což je nejvíce od počátku sedmdesátých let a blízko úrovně největších producentů Ruska a Saúdské Arábie.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 64,65 63,40 New York - NYMEX WTI leden 57,70 57,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK