Akcie v USA vzrostly navzdory explozi v newyorském metru

11.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes posílily díky technologickým a energetickým společnostem. Akciovému trhu se tak podařilo překonat počáteční nejistotu, za kterou stála zpráva o explozi v newyorském metru.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,23 procenta a obchodování uzavřel na 24.386,03 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,32 procenta na 2659,99 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,51 procenta na 6875,08 bodu.

Newyorský starosta Bill de Blasio oznámil, že dnešní exploze v newyorském metru byla pokusem o teroristický útok. Tři kolemjdoucí utrpěli lehká zranění, čtvrtým zraněným je útočník, kterého policie zadržela. \"Nastala určitá úleva, že tento teroristický útok nebyl horší,\" uvedl analytik Mark Heppenstall ze společnosti Penn Mutual Asset Management.

\"Když vidíte podobnou událost ve velkém městě, začnete být trochu opatrní. Ale nikdy to nestačí ke skutečnému převálcování akciového trhu,\" upozornil Michael Antonelli z firmy Robert W. Baird.

Na devizovém trhu dnes dolar oslaboval, většinu počátečních ztrát se mu však později podařilo smazat. Dolar těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento týden opět přikročí ke zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Známky slabých inflačních tlaků nicméně vyvolávají nejistotu ohledně dalšího zvyšování úroků v příštím roce.

Krátce před 22:00 SEČ byl kurz eura vůči dolaru téměř beze změny 1,1772 USD. Vůči švýcarském franku dolar ve stejnou dobu ztrácel zhruba desetinu procenta na 0,9919 CHF. Frank, který je považován za bezpečné útočiště v období nejistoty, těžil ze zprávy o explozi v newyorském metru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK