Pražská teplárenská zdraží většině zákazníků teplo o 2,8 procenta

12.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Pražská teplárenská zvýší od Nového roku většině zákazníků cenu tepla v průměru o 2,8 procenta. Domácnosti v bytě s rozlohou 65 metrů čtverečních s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů (GJ) za rok se měsíční náklady zvýší o zhruba 45 korun. Společnost o tom informovala na svém webu. Nárůst cen se týká odběratelů, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji.

Pro zákazníky, kteří jsou zásobováni z plynového zdroje Holešovice a blokové kotelny Lhotka-Libuš, se cena tepla nemění. Lokální plynové zdroje však tvoří pouze 1,2 procenta všech odběrných míst firmy. Průměrnou cenu tepla společnost nesdělila. \"Vzhledem k tomu, že ceník Pražské teplárenské platný od 1. ledna 2018 je složen z více tarifů a úrovní předání, bylo by stanovení jedné průměrné ceny za GJ zavádějící,\" uvedla mluvčí firmy Monika Petrásková.

Mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann ČTK řekl, že průměrná cena tepla z uhlí činí nyní v Česku zhruba 570 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 615 Kč/GJ. Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 14.000 až 16.000 korun. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. Aktivity společnosti jsou soustředěny na oblast hlavního města a přilehlých oblastí. V Praze společnost pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo pro více než 224.000 domácností, administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení a dalších subjektů.

Hlavním akcionářem Pražské teplárenské je společnost NPTH, která patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), jehož majoritním akcionářem je podnikatel Daniel Křetínský. NPTH vlastní 50,58 procenta akcií Pražské teplárenské. Další podíl EPH ve firmě vlastní díky svému podílu ve společnosti Pražská teplárenská holding, která je druhým největším akcionářem v Pražské teplárenské, a ve kterém má majoritu Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK