Brent překonal hranici 65 dolarů za barel, poprvé od roku 2015

12.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. prosince (ČTK) - Cena ropy roste v reakci na neplánované uzavření největšího britského ropovodu v Severním moři. Trh ale již byl pod tlakem kvůli nižším dodávkám suroviny v důsledku dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů o snížení těžby. Severomořská ropa Brent tak překonala poprvé od poloviny roku 2015 cenu 65 amerických dolarů za barel.

Kolem 11:00 SEČ ropa Brent přidávala zhruba 0,9 procenta na 65,27 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala asi 0,5 procenta na 58,27 USD za barel.

Ropovod Forties pomáhá určovat globální ceny ropy. V prosinci měl podle plánu dodávat 406.000 barelů denně (bpd), v pondělí ale musel být uzavřen kvůli nalezeným trhlinám. Jde o jeho první neplánované uzavření po letech.

Cenám ropy také pomáhá očekávané další snížení amerických zásob. Ty by měly podle analytiků Amerického ropného institutu (API) a Úřadu pro energetické informace (EIA) klesnout již čtvrtý týden za sebou. Americká WTI v růstu přesto zaostává za Brentem z důvodu rostoucí produkce ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK