Akcie v USA vystoupily na nová rekordní maxima

12.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akcie se dnes vyšplhaly na nová rekordní maxima, k jejich růstu velkou měrou přispěly bankovní společnosti. Peněžní ústavy těžily z očekávaného vzestupu úrokových sazeb a snížení firemních daní. Vzhůru zamířily rovněž akcie výrobce letadel Boeing, kterému pomohlo zvýšení dividend.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,49 procenta na 24.504,80 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,15 procenta na 2664,11 bodu. Oba indexy tak uzavřely na nových rekordních maximech. Index technologického trhu Nasdaq se nicméně snížil o 0,19 procenta na 6862,32 bodu.

Finanční sektor podpořilo očekávání, že americká centrální banka (Fed) ve středu potřetí za letošek zvýší úrokové sazby. Investoři navíc s potěšením sledují připravovanou daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa zahrnující snížení firemních daní.

Akcie Boeingu posilovaly po zprávě, že firma zvýší svou čtvrtletní dividendu o 20 procent. Dařilo se i titulům z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Nasdaq ale stáhl dolů pokles cen akcií společností Apple a Facebook.

Na devizovém trhu se dnes dolar díky vyhlídkám na růst úroků v USA vyšplhal na téměř měsíční maximum ke koši hlavních světových měn. Euro kolem 22:40 SEČ vykazovalo vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1744 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dnes vystoupil až na 94,219 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od 14. listopadu.

Fed své rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb zveřejní ve středu ve 20:00 SEČ. Investoři budou pozorně sledovat vyjádření ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb v příštím roce a názor Fedu na stav ekonomiky Spojených států.

kan pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK