Do cementárny na Litoměřicku dorazil poslední náklad ropných kalů

13.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čížkovice (Litoměřicko) 13. prosince (ČTK) - Do cementárny v Čížkovicích na Litoměřicích dnes dorazil kamion s posledním nákladem ropných kalů ze skládky v Litvínově. Ropné kaly původně z Ostravska cementárna používala od roku 2011, ušetřila tím uhlí. Spalování kalů už ale ve firmě Lafarge Cement pokračovat nebude.

Do areálu cementárny dnes dovezl nákladní vůz zhruba 30 tun Geobalu, což je palivo vyrobené neutralizací vápnem z ostravských kalů. Ještě dnes bude palivo podobné černé hlíně spáleno. \"Další palivo z ostravských kalů spalovat nebudeme. Je pro nás důležité, aby lidé v našem okolí věděli, že se na naše slovo mohou spolehnout a že naše slovo platí,\" řekl ČTK ředitel společnosti Christopher Ehrenberg.

Proti skladování a spalování kalů z Ostravska na severu Čech protestovaly ekologické organizace, část veřejnosti a někteří politici. Nejvyšší správní soud v roce 2015 dospěl k závěru, že úřady při rozhodování o uskladnění desítek tisíc tun kalů na severu Čech chybovaly. Krajský úřad v Ústí nad Labem rozhodl o změně integrovaného povolení v režimu takzvané nepodstatné změny. V zásadě tak vyloučil ekologická sdružení z účasti ve správním řízení, o nepodstatnou změnu však podle soudu nešlo.

První veřejná spalovací zkouška se v Čížkovicích uskutečnila v roce 2011, od roku 2012 byl Geobal zařazen do palivového mixu. Denně přijížděly do cementárny zhruba čtyři kamiony s nákladem z Litvínova, celkem to bylo zhruba 110.000 tun hmoty, s tím, že Geobal se přidával do palivového mixu jako deseti- až patnáctiprocentní podíl.

Využitím Geobalu cementárna ušetřila uhlí a vápenec. \"Ušetřené peníze nám pomohly udržet si konkurenceschopnost ve srovnání s ostatními cementárnami v regionu,\" řekla ČTK mluvčí společnosti Milena Hucanová. \"Zároveň jsme pomohli úspěšně vyřešit jednu ekologickou zátěž,\" dodala.

Cementárna je vhodná pro energetické využívání některých odpadů. \"Kombinací podmínek v naší technologii, tedy vysoké teploty (až 2000 stupňů Celsia), dlouhá doba hoření a velké množství vápence dávkovaného do systému, je umožněno bezpečné spálení,\" popsala Hucanová.

Během spalování kalů Česká inspekce životního prostředí a krajský úřad provedly v cementárně 27 kontrol, ani jednou kontroloři neodhalili pochybení. \"Pravidelná měření emisí akreditovanou společností potvrdila, že spalováním Geobalu nedošlo ke zvýšení emisí. Naopak za těchto posledních šest let došlo ke snížení emisních limitů hned dvakrát, a to u emisí prachu zhruba o 30 procent a u emisí dusíku téměř o polovinu,\" uvedla mluvčí.

Cementárna příští rok investuje téměř 50 milionů korun do zařízení umožňujícího nahradit nebezpečné odpady těmi ostatními. \"Budeme více využívat tuhá alternativní paliva, tedy směs drcených plastů, textilu, dřeva a papíru,\" uvedla Hucanová.

Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinérské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Odtěžování kalů, které od roku 2004 provádělo sdružení Čistá Ostrava, se zastavilo v roce 2011. V roce 2015 dostala na starost odtěžit zbylých několik desítek tisíc tun kalů společnost AVE CZ. Odtěžit a odvézt musí kaly do konce roku 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK