Pojišťovny hlásí po posledním orkánu škody za desítky milionů Kč

13.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Orkán Xanthos, který postihl část České republiky v pondělí a úterý, způsobil klientům pojišťoven stovky škod v řádu desítek milionů korun. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Většina případů je hlášena z Moravskoslezského kraje, jde hlavně o poškozené střechy. Škody však podle pojišťoven nebudou zdaleka tak vysoké, jako které způsobil před šesti týdny orkán Herwart. Po něm pojišťovny odhadly škody na 1,45 miliardy Kč.

Česká pojišťovna měla dnes v 10:00 nahlášeno více než 400 škod za celkem deset milionů korun. Jejich počet ještě poroste s tím, jak lidé škody postupně sčítají a hlásí, řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Klienti hlásí škody, které jsou typické pro větrné počasí, tedy poškozené střešní krytiny či střešní okna a škody vzniklé v důsledku pádu stromů či větví na stavby i na automobily. Nejvíce událostí má v tuto chvíli nahlášeno z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Kooperativa má z nového orkánu ze začátku týdne zatím hlášeno 200 škod za celkem čtyři miliony Kč. Česká podnikatelská pojišťovna eviduje k dnešnímu dni 50 škod v objemu přes dva miliony korun. \"Po prohlídkách objektů našimi techniky čísla stále upřesňujeme. Z hlediska objemu je zatím nejvyšší evidovanou škodou zničená nafukovací hala základní školy v Karviné, kde se škoda odhaduje na 450.000 Kč,\" uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Allianz v návaznosti na silný vítr registruje za poslední dva dny mírný nárůst hlášených škod na majetku, provoz klientského centra se zvýšil zhruba o 150 hovorů za každý den. Nejvíce jde o zničené střešní krytiny a popadané větve, které dopadly na domy a auta. Nejčastěji byly hlášené pojistné události na Ostravsku, upozornila Kateřina Ikráthová z oddělení komunikace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK