Zaměstnanci Sokolovské uhelné si v roce 2018 výrazně polepší

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 14. prosince (ČTK) - Na vyšší mzdu minimálně o 13 procent se mohou těšit zaměstnanci Sokolovské uhelné a.s. (SUAS) v roce 2018. Uzavřená kolektivní smlouva jim zaručuje růst mezd, zachování systému benefitů i vyšší příspěvek na penzijní připojištění. SUAS o tom informuje na svých webových stránkách. Těžařská firma dlouhodobě nabízí výrazně nadstandardní mzdové podmínky pro své zaměstnance.

Kromě 13procentního růstu mezd mohou zaměstnanci dostat další dvě procenta navíc v případě překročení plánovaného hospodářského výsledku.

\"Letošní jednání bylo dost složité. Na jedné straně jsou oprávněná očekávání lidí, pokud jde o růst mezd, na druhé obrovský tlak na uhelné společnosti, který jde naopak proti tomu,\" uvedl předseda Sdružení odborových organizací Sokolovské uhelné Jan Smolka. Do mezd na rok 2018 tak bude napevno zakotvena částka, která byla dosud mimořádnou odměnou nad rámec kolektivní smlouvy.

Zatímco průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji vzrostla ve třetím čtvrtletí letošního roku na 25.371 korun, v Sokolovské uhelné měli letos zaměstnanci průměrnou mzdu 30.619 korun. Navýšení bude tvořit klasický růst mezd o pět procent, zbytek pak navýšení mezd o prémie, které byly zatím nenárokové. \"Od nynějška ale budou pevnou součástí jejich výplaty. A nejde přitom o malé peníze. Jen v letošním roce se mimořádná odměna vyplácela ve dvou částkách. V červnu šlo v průměru o 10.000, v listopadu pak o dalších 20.000 korun v průměru,\" popsal Smolka.

\"Průměrná mzda by se měla v roce 2018 zvýšit na částku 34.599 korun. Pokud ale dojde k překročení plánovaného hospodářského výsledku, dojde k navýšení až o další dvě procenta,\" doplnil člen představenstva Sokolovské uhelné Miroslav Mertl. Příspěvek na penzijní připojištění se navíc zvýší ze 600 korun na 700 korun.

Kromě toho Sokolovská uhelná vloží v roce 2018 celkem 24 milionů korun do takzvaného sociálního fondu, ze kterého mohou zaměstnanci čerpat například příspěvek na závodní stravování nebo dovolené, ale také na zdravotní pomůcky nebo vzdělávání. Kolektivní smlouva také zhruba 3000 zaměstnancům firmy zaručuje pro rok 2018 také pomoc společnosti při zajišťování dětské rekreace, podporu sportu mládeže nebo klubů seniorů sdružujících bývalé zaměstnance Sokolovské uhelné, či možnost bezplatně navštěvovat největší sokolovské fitness centrum. Kolektivní smlouva na rok 2018 bude podepsána v Sokolově 18. prosince.

Společnost Sokolovská uhelná vznikla v roce 2004. Je největším zaměstnavatelem v regionu. Kromě těžby uhlí se zabývá výrobou elektrické energie, strojírenstvím, stavebnictvím a dalšími obory. Vloni SUAS vytvořila zisk po zdanění ve výši 1,094 miliardy korun. Je to o 711 milionů korun víc než v roce 2015. Za nárůstem je zejména ukončení mnohaletého sporu o cenu uhlí se skupinou ČEZ. Dohoda, která mimo jiné zahrnuje i převzetí elektrárny v Tisové od skupiny ČEZ, uvolnila těžařské firmě ruce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK