Jablonec zakládá vlastní dopravní společnost Jablonecká dopravní

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 14. prosince (ČTK) - Jablonec nad Nisou zakládá vlastní dopravní společnost Jablonecká dopravní a.s. Rozhodli o tom dnes jablonečtí zastupitelé. Od roku 2010 zajišťuje městskou hromadnou dopravu Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), kde je Jablonec menšinovým vlastníkem s pouhými 0,38 procenta akcií. Smlouva s podnikem na zajištění dopravy ale končí v roce 2019 a dopravce město informoval, že pak nebude schopen rozsah služeb zajistit, řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS), který návrh do zastupitelstva předkládal.

Záměr založit vlastní dopravní společnost zveřejnil již dříve Jablonec v evropském rejstříku. Akciovou společnost zakládá město se základním kapitálem dva miliony korun a Jablonec bude jediným vlastníkem. Jablonecká dopravní bude mít pětičlenné představenstvo a tříčlennou dozorčí radu.

\"Představenstvo bude pravidelně o své činnosti informovat zastupitele,\" dodal Vele. Není zatím rozhodnuto, zda bude dopravní podnik sám nakupovat a provozovat autobusy nebo si najme jednoho či dva subdodavatele. \"O tom se bude teprve rozhodovat, musíme obě varianty posoudit,\" řekl Vele.

Jablonec je se svými 45.700 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji. Autobusy městské dopravy v Jablonci přepraví ročně zhruba osm milionů cestujících. Na městskou dopravu dává Jablonec prostřednictvím Dopravního sdružení obcí Jablonecka 33 milionů korun, dalšími deseti miliony korun přispívá na provoz tramvajového spojení mezi Libercem a Jabloncem. Zhruba 750.000 korun ročně stojí podle primátorova náměstka bezplatná jízda seniorů nad 70 let v MHD v Jablonci a dalších 100.000 korun dává radnice na zimní provoz skibusů.

Jablonec není jediným městem, které se rozhodlo pro vlastní dopravní podnik. Jeho založení chválili na konci září také v České Lípě. Stoprocentně vlastněnou firmu ale zastupitelé zavrhli jako příliš drahou. V České Lípě vznikne společný podnik se společností BusLine, která od roku 2008 zajišťuje městskou dopravu a smlouva jí za rok vyprší. Město bude mít v dopravní firmě 20procentní minoritní podíl, BusLine majoritu 80 procent.

Kvůli problémům se zajištěním veřejné dopravy se pro vlastního dopravce rozhodl i Liberecký kraj. Zastupitelé už na konci srpna schválili koupi 86 procent akcií ČSAD Liberec za 16 milionů korun. Dalších 20 milionů bude muset kraj investovat do stabilizace firmy, která není v dobré kondici. Záměr prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, na základě podnětu konkurenční společnosti BusLine.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK