Farmaceutická firma Teva hodlá zrušit 14.000 pracovních míst

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém/Ostrava 14. prosince (ČTK) - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries plánuje v rámci restrukturalizace svých globálních aktivit zrušit 14.000 pracovních míst. To odpovídá zhruba čtvrtině její celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma, která působí také v České republice.

Plánované snižování počtu zaměstnanců je součástí dvouletého restrukturalizačního programu, který má firmě snížit náklady a pomoci při splácení vysokého dluhu.

Teva je největším světovým výrobcem generických léků, tedy kopií produktů, kterým vypršela patentová ochrana. Firma je však zatížena dluhem v objemu téměř 35 miliard dolarů (zhruba 760 miliard Kč), který je důsledkem loňského převzetí divize generických léků firmy Allergan za 40,5 miliardy dolarů.

Generální ředitel české divize Teva Czech Industries (TCI) Jaroslav Chylík už dříve tento týden uvedl, že jeho podnik bude příští rok pokračovat v náboru pracovníků. Nyní má 1600 zaměstnanců. \"Věříme, že v příštím roce přesvědčíme o naší schopnosti přizpůsobit se novým - velmi náročným - podmínkám farmaceutických trhů,\" řekl.

Teva Czech Industries je nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě. Ročně vyprodukuje osm miliard tablet, 50 milionů želatinových tobolek a 210 milionů cytostatických tablet generických léčiv.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK