Akcie v USA oslabily obavy, že se nepodaří schválit reformu daní

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy dnes uzavřely obchodování se ztrátami. Investoři se obávají možného neschválení daňové reformy kvůli nově navrhovaným změnám ze strany dvou republikánských senátorů. Tato obava převážila nad optimismem vyvolaným zprávou o neočekávaném listopadovém růstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech a příznivými daty ze zdejšího trhu práce. Po svém počátečním vzestupu oslabil kvůli zprávám o navrhovaných změnách v daňové reformě i dolar, své ztráty ale později vyrovnal.

Index Dow Jones oslabil o 75,32 bodu, tedy 0,31 procenta, na 24.510,11 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 10,69 bodu, čili 0,4 procenta, na 2652,16 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 19,27 bodu, neboli 0,28 procenta, na 6856,53 bodu.

Ztráty zdravotnických firem jako je Johnson & Johnson převážily zisky technologických a spotřebitelských společností. Dnes oznámený prodej většiny aktivit společnosti 21st Century Fox americkému zábavnímu gigantovi Walt Disney za 52,4 miliardy dolarů (1,14 bilionu Kč) posílil nejen akcie obou firem, ale i celého odvětví.

Dva republikánští senátoři Marco Rubio a Mike Lee oznámili, že nebudou hlasovat pro daňovou reformu, pokud v ní nebudou provedeny změny. Návrh daňové reformy obsahuje i snížení daní pro firmy a investoři se proto obávají, že pokud neprojde, začnou akcie klesat.

Dolar dnes nejprve stoupal v reakci na zprávu o listopadovém růstu maloobchodních tržeb v USA a posílil k euru po zasedání Evropské centrální banky, které ponechalo úroky beze změny. Jeho zisky v průběhu dne smazaly obavy z blokování daňové reformy, ale kvečeru je získal zpět.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:00 SEČ přidával 0,15 procenta na 93,55 bodu. Euro na dolar ztrácelo zhruba 0,4 procenta na 1,1784 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK