Volkswagen na Slovensku dokončil investice za 800 mil. eur

15.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovenská divize německé automobilky Volkswagen dokončila investice v hodnotě téměř 800 milionů eur (20,5 miliardy korun) do výroby sportovně-užitkových vozidel (SUV) Porsche Cayenne. Oznámila to dnes společnost.

 

\"Není zcela samozřejmé investovat tak velkou částku na jednom místě. Součástí nového segmentu Porsche je i to, že budeme vyrábět Porsche Cayenne kompletně,\" řekl předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht. Dodal, že rozšíření výrobních kapacit se odrazilo i ve vytvoření stovek nových pracovních míst.

 

Investice směřovaly do nové karosárny, montážní haly, testovací dráhy i do technologií. Bratislavský závod Volkswagenu dříve zhotovoval lakované karoserie Porsche Cayenne a vysoký podíl komponentů, vozy byly kompletovány v Německu.

 

Kromě vozidel Porsche Cayenne Volkswagen na Slovensku vyrábí SUV Volkswagen Touareg a Audi Q7, stejně jako malé automobily. Podnik se připravuje na výrobu nového modelu Audi Q8 a nové generace Volkswagenu Touareg.

 

Slovenská divize Volkswagenu je s 12.700 pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem na pětimilionovém Slovensku. Společnost letos v červnu čelila šestidenní stávce zaměstnanců, kterou odbory ukončily po podpisu nové kolektivní dohody, jež zaručuje zaměstnancům kromě jiného růst platů.

 

Automobilový průmysl je hlavním tahounem ekonomiky Slovenska, které je největším producentem aut v přepočtu na obyvatele. Kromě Volkswagenu mají své závody na Slovensku také automobilky Kia Motors a PSA. Novou továrnu na jihu Slovenska zase staví britská automobilka Jaguar Land Rover.

 

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK