Evropská investiční banka letos zvýšila objem financování v ČR

15.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Skupina Evropské investiční banky (EIB) letos v Česku meziročně zvýšila objem financování. Formou nových úvěrů a záruk zatím letos poskytla asi 800 milionů eur (20,5 miliardy korun). ČTK to dnes řekl viceprezident EIB Vazil Hudák. Loni poskytla skupina EIB v Česku 619 milionů eur (15,9 miliardy korun). Z toho 526 milionů eur poskytla EIB a 93 milionů eur její dceřiná společnost Evropský investiční fond (EIF).

\"Předběžně víme, že jsme v roce 2017 udělali deset transakcí v celkové objemu asi 800 milionů eur. Do konce roce se to možná ještě o něco navýší, ale přibližně mezi 800 až 900 miliony eur bychom se měli za rok 2017 pohybovat,\" řekl dnes ČTK Hudák.

EIB podle něj letos v ČR investovala především přes lokální banky - Českou spořitelnu, ČSOB, Moneta Money Bank nebo Komerční banku. \"Zprostředkovatele jsme využili na to, aby posunuli peníze dál na podporu malých a středních podniků, především do oblasti inovací, nových technologií a enviromentálních projektů,\" uvedl.

V příštím roce EIB podle něj v Česku očekává objem financování minimálně na letošní úrovni. \"U nové vlády vidíme větší ambici investovat do infrastruktury, do větších projektů. Takže se, myslím, můžeme posunout směrem k 900 milionům až miliardě eur,\" dodal.

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Dává k dispozici peníze na životaschopné projekty a přispívá tím k dosažení politických cílů EU.

EIB dnes v Praze podepsala smlouvu s fondem Inven Capital, který je dceřinou firmou energetické společnosti ČEZ. Poskytne mu 1,28 miliardy korun (50 milionů eur) na investice do energetických inovací.

Fond Inven Capital investuje do rychle rostoucích energetických start-upů působících například ve fotovoltaice, energetických úsporách nebo elektromobilitě. Stejnou částkou podpoří iniciativu také ČEZ, na investice v oblasti tak bude mít Inven v rámci spolupráce s EIB přes 2,5 miliardy Kč (100 milionů eur). Další peníze fond investuje samostatně. \"Svého druhu je tato investice v Česku letos jediná,\" dodal Hudák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK