Ruská centrální banka překvapivě snížila úrok na 7,75 procenta

15.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. prosince (ČTK) - Ruská centrální banka dnes překvapivě snížila svou hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 7,75 procenta. Zároveň uvedla, že díky výraznějšímu poklesu inflace může další snižování sazeb následovat v první polovině příštího roku. Banka také zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na příští rok.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že banka svou hlavní sazbu sníží o 0,25 procentního bodu na osm procent. Dnešní snížení úrokové sazby je letos již šesté.

Banka uvedla, že pro snižování hlavní sazby hovoří nízká inflace. Ta se nyní pohybuje kolem 2,5 procenta, nejníže v novodobé historii Ruska a citelně pod čtyřprocentním cílem centrální banky. Na začátku roku 2015 se inflace pohybovala kolem 17 procent.

Další snižování úrokových sazby musí být nicméně postupné, protože podle guvernérky Elviry Nabiullinové existuje riziko, že inflace v příštím roce opět zrychlí. Další zasedání banky se bude konat 9. února.

Nabiullinová na dnešní tiskové konferenci také oznámila, že banka v příštím roce očekává růst HDP o dvě procenta. Upravila tak svůj dřívější odhad růstu o jedno až 1,5 procenta. Odhad růstu na letošní rok 1,7 až 2,2 procenta banka ponechala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK