ArcelorMittal prodal frýdecko-místecké válcovny polské firmě

15.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 15. prosince (ČTK) - Společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) prodala své válcovny plechu ve Frýdku-Místku polské firmě Stalprodukt. Transakci ještě musí povolit antimonopolní úřady v Německu, Rakousku a Turecku, kam dodávají produkty jak frýdecko-místecké válcovny, tak Stalprodukt. ČTK to sdělila mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Jediný akcionář AMO, ArcelorMittal S. A., podepsal smlouvu o prodeji dnes. Hodnotu transakce firmy neuvedly.

Válcovny plechu Frýdek-Místek (nyní GO Steel) mají 460 zaměstnanců. Vyrábějí orientované elektrotechnické plechy určené například pro generátory, transformátory a motory, a za studena válcované plechy, celková výrobní kapacita je 100.000 tun. Jde o výrobky pro velmi úzce zaměřený segment trhu.

\"Závod byl doposud jediným výrobcem orientované elektrotechnické oceli ve skupině ArcelorMittal. Proto se skupina rozhodla prodat závod společnosti, která se na tento segment soustředí,\" uvedla Černá. Polská firma Stalprodukt je výrobcem ocelí s vysokou přidanou hodnotou.

Společnost ArcelorMittal Ostrava vyrábí ročně přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. Podnik má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců. Patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Skupina ArcelorMittal je největší ocelářskou a těžební společností na světě. Působí ve více než 60 zemích světa a v 19 zemích provozuje průmyslové závody. Loni dosáhla tržeb 56,8 miliardy dolarů (přes 1,2 bilionu korun), vyrobila 90,8 milionu tun surové oceli a vyprodukovala 55,2 milionu tun železné rudy. ArcelorMittal Ostrava je důležitou součástí skupiny, mezi roky 2003 a 2016 firma v Ostravě proinvestovala 15,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK