Kdo vlastní naše televize? Která TV má nejvyšší tržby?

20.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Televizní vysílání prochází krizí důvěry, mnoho lidí věří alternativním a „nezávislým“ zdrojům, které velmi často mají pochybný, neznámý či východní původ. Jak je to s vlastníky našich největších televizí? A jaká je vaše důvěra v televizní stanice? Kolik zaplatíme na koncesionářských poplatcích?

Důvěryhodnost médií v důsledku pandemie koronaviru a ruské agrese na Ukrajině klesla. Velké důvěře (mezi 60 až 70 %) se těší veřejnoprávní média (Český rozhlas a Česká televize), která jsou ovšem napadána ze všech stran a pod svůj politický vliv si je dlouhodobě snaží dostat hradní spojka. Do budoucích let bude právě boj o udržení důvěry největší výzvou pro novináře.

Do toho ještě politici neustále napadají novináře (kteří jsou označování za lidi, kteří v životě nic nedokázali a měli by se likvidovat, dále jsou častováni z nejvyšších politických míst jako hnůj, póvl, hyeny a dalšími „krásnými slovy“).

Na sociálních sítích i e-mailech bují alternativní a dezinformační zdroje, které jsou mnohdy napojeny na naše „východní osvoboditele“. Tento trend alternativní pravdy a nedůvěry v média je patrný nejen u nás, ale také po celém světě (viz teorie o placaté Zemi, otáčení informací o válce na Ukrajině ve prospěch ruského agresora, očkování čipy, chemtrails, plastové margaríny a další hoaxy).

Na druhou stranu důvěryhodnost novinářů podkopávají i černé ovce mezi samotnými novináři, kteří brání majitele svého média s buldočí vervou. Následně se slévá politika, novinářské řemeslo i byznys do jednoho kalichu (někdo by řekl stoky). Pojďme se tedy podívat, čí chleba jí televizní novináři.

Kolik na obrázku vidíte čtverců?

Televize

Zdroj: Shutterstock

TV Barrandov

Televize Barrandov po odchodu prezidenta Miloše Zemana, jeho hradní kliky, zažívá úpadek ve sledovanosti a po zářivých letech 2016 až 2018 se její sledovanost významně snížila.

Ještě v roce 2016 si skupina Barrandov ukousla 7,3 % z koláče televizních diváků, podobnou sledovanost si držela ještě v roce 2018, kdy její sledovanost činila 7,01 %, v letech 2019 a 2020 začala její sledovanost klesat, kdy dosahovala hodnot 6,27 %, respektive 5,53 %.

Úpadek se skupině Barrandov nedaří zastavit. V polovině března 2022 se celodenní share skupiny Barrandov pohyboval kolem 2,88 % diváků starších 15 let, v prime time to bylo 2,42 % To je pro představu zhruba stejný podíl, který dokážou samy o sobě vygenerovat filmové programy Prima Max či Nova Cinema.

Televizi Barrandov ubral na sledovanosti odchod prezidenta Miloše Zemana, protože televize Barrandov směřovala na voliče Miloše Zemana a rovněž dávala významný hlas SPD či SPO. Nyní sledovanost drží převážně Jaromír Soukup, hraná soudní jednání a další podobné nahrané vystoupení.

Další obsah televize Barrandov se velmi podobá teleshoppingu.

Nikdy by neměl zapadnout počin Jiřího Ovčáčka, který zařadil Putina po bok českých velikánů Masaryka či Přemysla Otakara II.

Zdroj: Youtube.com

TV Barrandov spadá pod akciovou společnost Barrandov Televizní Studio, vlastněnou společností EMPRESA MEDIA, a.s., jejíž 100% vlastník je Jaromír Soukup.

Dříve měla v TV Barrandov významný vliv China International Group Corporation (CITIC), tedy čínská společnost vlastnící například Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha.

CITIC v roce 2020 získala majoritu v největší české mediální agentuře Médea, kterou dosud většinově vlastnil Jaromír Soukup a která financovala chod televize Barrandov, nicméně v roce 2021 došlo ke stažení CITIC ze společnosti Médea.

TV Barrandov se dlouhodobě potýká se ztrátou a kumulovaná ztráta za posledních několik let překročila 1 miliardu korun.

Česká televize

Česká televize má naplňovat veřejnou službu v poskytování nezávislých a vyvážených informací. Měla by být nezávislá a sloužit občanům, protože je financována zejména prostřednictvím koncesionářských poplatků a také příjmy z vlastní podnikatelské činnosti (reklama, sponzorství pořadů a také prodej vlastní televizní tvorby).

Dramaturgický plán hrané seriálové tvorby za rok 2022 získal cenu Citron, a to nás ještě čeká očesaný rok 2023…

Zdroj: Youtube.com

Česká televize bude letos operovat s rozpočtem ve výši 7,17 miliardy korun, z toho 5,69 miliardy bude pocházet z koncesionářských poplatků, což je 79 % veškerých výnosů ČT.

ČT nicméně zažila úspěšný rok 2021, její vlastní tvorba přinášela ovoce, v žebříčku 10 nejsledovanějších pořadů roku 2022 obsadily pořady ČT prvních devět příček.

ČT se stala v roce 2021 s průměrným podílem na publiku 32,34 % nejvyhledávanějším tuzemským vysílatelem, a to již čtvrtým rokem po sobě.

V roce 2020 činil průměrný podíl na publiku 30,86 % (29,99 % v roce 2019).

Ze začátku nového roku ČT sklidila úspěch s minisérií Devadesátky a na podzim tohoto roku se dalšího pokračování dostane úspěšnému seriálu Případy prvního oddělení.

Rovněž válku na Ukrajině pokrývala ČT velmi dobře, přestože je napadána ze stran dezinformačních a proruských webů.

Nicméně kvůli nedostačujícím koncesionářským poplatkům musí ČT na další roky škrtat, což se dotkne sportu, původní tvorby a zruší se nejmladší kanál ČT, ČT3.


Čtěte také:

Jak hospodaří ČT a ČRo? A kolik platíme za koncesionářské poplatky?

Jak odhlásit odběr televize a rádia?


Televize Prima

Za televizí Prima stojí společnost GES, patřící podnikateli Ivanu Zachovi, který patří mezi nejbohatší Čechy.

Televize Prima je dlouhodobá trojka na českém televizním kolbišti, její podíl na sledovanosti v roce 2021 dosáhl 25,17 % a meziročně si polepšila o téměř 0,39 procentního bodu, protože podíl sledovanosti skupiny TV Prima činil v roce 2020 24,78 % (v roce 2019 23,85 %).

Televize Prima dokázala svojí vlastní tvorbou vyštípat stálici všedních dní Ordinaci v růžové zahradě, která se přesunula na Voyo.

TV Prima je úspěšná ve tvorbě „lehčích“ seriálů, jako jsou Slunečná či Zoo. Navíc pořady jako Máme rádi Česko či seriál Polda se rovněž ustálily v programovém výběru.

Naopak zpravodajství CNN Prima News mělo těžší rozjezd, nicméně válka na Ukrajině a dávání prostoru prakticky každému nahodilému zubaři, zpěvákovi či politikovi dostalo CNN Prima News na rekordní podíl, kdy v období od 26. února do 6. března byla průměrná celodenní sledovanost 4,08 % diváků starších 15 let. Férové je ovšem přiznat, že zpravodajství přímo z bojů měla CNN Prima News pokryto kvalitně.

Zdroj: Youtube.com

Nicméně králem českého zpravodajství zůstává ČT24, která v březnu dosáhla na podíl ve výši 7 %.

Tržby televize Prima v roce 2020 přesáhly 3,5 miliardy korun, zisk v roce 2020 se zvýšil o polovinu na 510 milionů korun.

V roce 2019 přesahovaly tržby televize Prima 3,3 miliardy korun a zisk přesáhl 320 milionů korun.

Fungování skupiny Prima je ziskové dlouhodobě.

Televize Nova

Novu vlastní mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), ta patří pod křídla skupiny PPF, která ji v roce 2020 koupila od americké společnosti Time Warner.

Zájem skupiny PPF o skupinu televize Nova byl dlouhodobý. Cena za CME se měla pohybovat kolem 48 miliard Kč.

Televize Nova se dokázala sklouznout na gastrovlně a její MasterChef se zařadil mezi mimořádně úspěšné projekty.

Navíc se televize Nova může opřít o stálice, jako jsou Ulice či Televizní noviny.

Televizní noviny se svými reportážemi nesmazatelně zapsaly do zlatých análů české televizní tvorby

Zdroj: Youtube.com

Výnosy skupiny Nova činily v roce 2020 5,24 miliardy korun, což znamená cca 4% pokles oproti roku 2019, kdy výnosy činily 5,5 miliardy korun.

Výsledek hospodaření byl v roce 2020 kladný a činil 865 milionů korun, což je oproti roku 2019 zvýšení o 7 %, kdy zisk měl hodnotu 810 milionů korun.

Televizi se mnohdy předpovídá ztráta vlivu, televizní média musí pružně reagovat a mít přesah do online prostoru. Zatím v ČR televize stále patří mezi dominantní média, protože má jednu velkou výhodu – můžete si prostě pohodlně zapnout televizi, najít si svůj program a prostě vypnout hlavu. Jen musíme doufat, že ji zase zapnete…
 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 168 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU