Jak si u půjčky zařídit odklad splátek

20.03.2020 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Půjčku jste spláceli svědomitě, ale najednou nastala situace, kdy nemáte peníze na další splátky? Vyhodili vás z práce anebo jste skončili z důvodu koronaviru na nemocenské, v karanténě nebo pobíráte ošetřovné? Zkuste se domluvit s bankou na odložení splátek.

Možná se už teď začínáte bát, že vám banka v žádném případě nevyjde vstříc a rovnou vás dá k soudu. To je ovšem omyl. Banka se vám bude snažit vyhovět, ale pouze tehdy, pokud s řešením začnete vy a především včas. Začít se omlouvat a prosit až potom, co splátku ve stanoveném termínu neuhradíte, je chyba, která vás může stát odmítnutí a nemalé problémy. Případné zasílání upomínek a následné soudní řízení pak pro banku není nijak finančně ani časově výhodné stejně jako pro vás. Nezahazujte proto svoji šanci už na začátku.

Některé banky se navíc už nechaly slyšet, že svým klientům v době, kdy mají omezenější příjem z důvodu koronaviru (karanténa, nemocenská, ošetřovné atd.) rády umožní odklad splátek hypoték a spotřebitelských úvěrů.

Jak na komunikaci s bankou

Pokud jste dříve chtěli odložit splátky, museli jste se do banky dostavit nejlépe osobně, anebo alespoň poslat doporučený dopis, ve kterém bylo třeba nastínit aktuální pracovní a životní situaci či událost, která vám znemožňuje splácet pohledávky. Banky, které z důvodu koronaviru umožňují odklad splátek, však své klienty vyzývají, ať sledují jejich webové stránky a sociální sítě, na kterých zveřejňují informace o tom, jak si odklad splátek z důsledků nemoci, karantény nebo ošetřovného zařídit.

Např. Komerční banka umožňuje svým klientům podat žádost o odklad online s tím, že je následně bude kontaktovat pracovník, který jim sdělí možné varianty odkladu. Podobné řešení má pro své klienty i Raiffeisenbank.

TIP: Co je kvůli koronaviru zavřeno?

Odklad splátek hypotéky a půjčky kvůli koronaviru

Zdroj: Shutterstock

Jaké jsou varianty odkladu splátek?

Zde je také dobré vědět, že banka neměří všechny stejným metrem. Ke každému klientovi přistupuje vždy individuálně, což může být pro jednoho výhoda a pro druhého nevýhoda. Rozhodne se především na základě vaši platební morálky, výše úvěru, závažnosti celé situace a zároveň si vás také nezapomene ,,proklepnout“ v registrech dlužníků. Někdy je navíc třeba přiložit i doklady, které vaši platební neschopnost potvrzují, aktuálně tedy důvody související s koronavirem. Pokud vaše bonita nebude dostatečná, banka žádost zamítne anebo navrhne jiné řešení, kterým může být například:

  • Snížení splátek
  • Snížení úrokové sazby
  • Prodloužení doby splácení
  • Přistoupení k závazku
  • Převzetí dluhu
  • Konsolidaci úvěrů

Jak bude fungovat 3měsíční odklad splátek?

Z pohledu bank bude důležité vydefinovat, komu a za jakých podmínek odložení splátek umožní. V prohlášení je však patrné, že to primárně budou lidé zaměstnaní a OSVČ, ale jinak banky zatím příliš konkrétní nejsou. Např. Hypoteční banka avizovala, že svým zaměstnaným klientům a OSVČ, které současný stav ekonomicky poškodil, nabídne 3měsíční odklad splátek hypotečních úvěrů. 

Pokud klient využije odkladu splátek, v praxi to zpravidla znamená, že se mu posune kalendář splácení, a tím se tedy prodlouží i splatnost úvěru. Rozhodně tedy není třeba se obávat, že např. po uplynutí 3měsíčního odkladu bude klient muset zaplatit 3měsíční splátky ve dvojnásobné výši nebo něco podobného. Jedná se zkrátka o způsob, jak krátkodobě ulehčit přetíženému rodinnému rozpočtu.

Tento vstřícný krok bank ve stávající situaci oceňujeme, vývoj budeme pečlivě sledovat a jen co budeme mít dostatek informací, budeme se snažit dát svým klientům přehledné srovnání toho, jak jednotlivé banky k odkladům splátek přistupují,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

 

Zdroj: Golem Finance


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY