Maturita z angličtiny? Letní kurz s FCE!

15.01.2018 | , CK INTACT
Komerční sdělení


Řada českých středních škol uznává zkoušku First Certificate of English (FCE) jako ekvivalent maturitní zkoušky z angličtiny. Mnozí studenti skládají zkoušku FCE během studia střední školy, takže se v přípravě na maturitu můžou soustředit na profilové předměty.

Řada českých středních škol uznává zkoušku First Certificate of English (FCE) jako ekvivalent maturitní zkoušky z angličtiny. Mnozí studenti skládají zkoušku FCE během studia střední školy, takže se v přípravě na maturitu můžou soustředit na profilové předměty.

Některá česká gymnázia mají složení zkoušky FCE nebo vyšší zkoušky CAE zakomponované do osnov výuky angličtiny a jejich studenti skládají zkoušku v prvním pololetí posledního ročníku nebo na konci předposledního ročníku. Není to ale pravidlo. Může se student, jehož škola přípravu ke zkoušce FCE nenabízí, připravit k této zkoušce a úspěšně ji složit?

Řešení je několik - mít kvalitního soukromého učitele, který studenta ke zkoušce připraví, navštěvovat přípravné kurzy, které nabízí Britská rada v městech, kde působí, nebo absolvovat letní kurz angličtiny zaměřený na přípravu ke zkoušce FCE v zahraničí, nejlépe v Anglii nebo jiné anglicky mluvící zemi.

Položili jsme několik otázek PhDr. Karlu Klusákovi, řediteli CK INTACT, která se specializuje na jazykové kurzy v zahraničí.

Mají zkoušky Cambridge pro české studenty smysl jen jako ekvivalent maturity?

“Zkoušky FCE, CAE a další jsou mezinárodně uznávané a v Evropě jsou tyto zkoušky nepostradatelnou částí CV. Například ve Švýcarsku nemá maturant šanci sehnat zaměstnání, pokud nemá FCE nebo CAE. Na českých vysokých školách dnes probíhá výuka mnohých předmětů v angličtině, takže pokud někdo uvažuje o studiu na vysoké škole, měl by si angličtinu “vyřešit” na střední škole.”

Kdy a kde můžou studenti absolvovat kurzy vedoucí ke zkoušce FCE, případně CAE a jak jsou tyto kurzy dlouhé?

“Řada jazykových škol v Britániii, Irsku, Kanadě nebo v USA nabízí během července a srpna kurzy, které trvají 4 až 8 týdnů a jsou zakončené zkouškami FCE nebo CAE. Kurzy připravující ke zkouškám typu Cambridge totiž probíhají standardně na podzim, v zimě a na jaře a trvají obvykle 12 týdnů. Mezi školy, které nabízejí kratší, letní kurzy, patří například LSI Brighton a Cambridge, Oxford International v Oxfordu, v Irsku  Alpha College Dublin.

Standardní kurz zakončený zkoušku FCE trvá 12 týdnů, proč se nabízejí 4 týdenní letní kurzy? Dá se zkouška po 4 týdnech kurzu úspěšně složit?

“Víte, v Evropě a také u nás je spousta středoškolských nebo univerzitních studentů, kteří mají dost vysokou úroveň angličtiny a nepotřebují 12 týdnů přípravy. K úspěšnému složení zkoušky jim stačí 4 týdny intenzivního kurzu. Navíc klasické 12ti týdenní kurzy probíhají během školního roku, takže studenti se jich zúčastnit nemůžou. Je skvělé, že existují kratší letní kurzy vedoucí k FCE nebo CAE.”

Jakou má student záruku, že zkoušku úspěšně složí, že investice do letního kurzu FCE nevyjde nazmar?

“To záleží hlavně na studentovi:-). Školy samozřejmě zjišťují, jestli studenti mají potřebnou úroveň k účasti na kurzu. Školy nepřijímají studenty k letním zkouškovým kurzům automaticky, každý uchazeč musí nejprve vyplnit test a na základě testu škola rozhodne o přijetí. Na kurzech zakončených FCE učí ti nejlepší učitelé a všichni studenti mají velkou motivaci.”

A kdy by se studenti měli přihlásit ke kurzu zakončenému FCE?

“Na letní kurzy by se měli hlásit nejlépe do konce března. Obecně platí, čím dříve se přihlásíte, tím levnější je letenka. Navíc zájem o letní kurzy s FCE je velký a školy mají na kurzech zakončených zkouškou omezený počet míst. Takže přihláška podaná do konce března znamená, že na kurzu bude místo a letenka bude za rozumnou cenu.”

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení