Akcie v USA posílily zisky farmaceutických a bankovních firem

09.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování se zisky a na nových rekordech. Zaznamenaly tak nejdelší novoroční růst za posledních osm let. Dnes se na něm výrazně podílely především finanční, farmaceutické a průmyslové tituly. Optimismus živí očekávání dobrých čtvrtletních výsledků firem díky pokračujícímu globálnímu růstu, snížení firemní daně z příjmu ve Spojených státech a nízké úrokové sazby. V růstu pokračoval i dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes posílil o 0,41 procenta a obchodování uzavřel na 25.385,8 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,13 procenta na 2751,29 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,09 procenta na 7163,58 bodu.

Dařilo se například akciím farmaceutické a kosmetické společnosti Johnson & Johnson nebo bance Bank of America a investiční bankovní společnosti Goldman Sachs. Více než dvě procenta si po oznámení, že v roce 2017 dodal 763 letounů, a zůstává tak zřejmě největším výrobcem letadel na světě, připsal Boeing.

Na své jedenáctidenní maximum se dnes vyšplhal dolar. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, dnes kolem 22:00 SEČ přidával 0,2 procenta na 92,26 bodu.

Euro na dolar ve stejnou dobu ztrácelo zhruba 0,3 procenta na 1,1932 USD. Důvěru v euro oslabuje navzdory dnes oznámené rekordně nízké míře nezaměstnanosti v eurozóně, která se v listopadu s 8,7 procenta dostala na nové minimum od finanční krize, nízká inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK