Koruna po volbách zůstala na 25,53 Kč/EUR, k dolaru dál sílí

15.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Česká měna nechala výsledek prvního kola prezidentských voleb bez povšimnutí a zůstala k euru na 25,53 Kč/EUR. Zároveň s eurem koruna zpevnila vůči dolaru na 20,78 Kč/USD, což je nejsilnější hodnota od začátku srpna 2014. Kurz k americké měně posunula po pátku o další zhruba dvacetník. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online a komentářů analytiků.

\"Kurz ignoroval volby. Nepřinesly totiž žádné zásadní překvapení. Počítalo se s tím, že nejvíce hlasů získá Miloš Zeman a na druhém místě bude Jiří Drahoš. Tak se také stalo,\" podotkl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Obchodování nijak zásadně neovlivnilo ani zveřejnění listopadové statistiky běžného účtu platební bilance, který vykázal zanedbatelný přebytek 40 milionů korun, upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal. \"Kurz české koruny na začátku týdne zůstal těsně nad hladinou 25,50 Kč/EUR,\" shrnul. Předpokládá nicméně, že v dalších týdnech se koruna podívá pod tuto úroveň díky budování pozic investorů před únorovým zasedáním bankovní rady České národní banky.

Kurzu eura a tím i koruny proti dolaru pomáhá optimismus z vývoje ekonomiky, naděje na dřívější změny v politice Evropské centrální banky a také dobrý dojem z formování německé vlády, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Ke ztrátám dolaru přispěl i fakt, že se dnes na amerických trzích neobchoduje, poukázal Jan Berka ze společnosti Roklen.

Pikora upozornil, že ještě počátkem listopadu byl kurz koruny k dolaru nad 22,00 Kč/USD a počátkem letoška na 21,30 Kč/USD. Letos tak česká měna zpevnila už o padesátník. \"Koruna teď bude směřovat ke hladině 20,30 Kč/USD. Na silnější kurz bych v nejbližším měsíci nesázel,\" doplnil.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,53 25,53 Kč/USD 21,01 20,78

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK