Ceny ropy mírně rostou, Brent se pohybuje kolem 70 USD

15.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně rostou a severomořská ropa se pohybuje kolem 70 dolarů za barel. Cenu podporuje dohoda předních producentů ropy v čele s ropných kartelem OPEC o snížení produkce. Růst však na druhé straně brzdí zprávy o vyšší těžbě v Severní Americe. Objem obchodování je dnes nízký kvůli státnímu svátku v USA.

Kolem 17:40 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,2 procenta na 69,98 dolaru za barel. Lehká americká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,4 procenta na 64,53 dolaru za barel.

Členové OPEC se předloni v listopadu dohodli, že od ledna 2017 sníží těžbu o zhruba 1,2 milionu barelů denně, aby omezili dodávky na trh a podpořili cenu suroviny. K dohodě o snížení produkce se připojily i některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko. Dohoda o omezení těžby byla původně sjednána na šest měsíců, nakonec však byla prodloužena až do konce letošního roku.

Dohoda výrazně pomohla cenám ropy, které minulý týden stouply na nejvyšší hodnoty od prosince 2014. Rostoucí signály snižování přebytku ropy na trhu posilují důvěru mezi analytiky a obchodníky, že ceny by se mohly udržet na současné úrovni. Rizikem zůstávají zprávy o dalším růstu těžby v USA a Kanadě. V USA minulý týden přibylo dalších deset věží na těžbu ropy, nejvíce od června 2017, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 69,98 69,87 New York - NYMEX WTI únor 64,53 64,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK