Zaměstnancům Severočeských dolů porostou mzdy o šest procent

15.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 15. ledna (ČTK) - Zaměstnancům Severočeských dolů letos vzrostou tarifní mzdy o šest procent. Dohodlo se na tom dnes vedení společnosti, kterou plně ovládá ČEZ, se zástupci odborů. Někteří zaměstnanci požadovali meziroční růst vyšší a zhruba stovka kvůli tomu dnes manifestovala před sídlem Severočeských dolů v Chomutově.

Kolektivní smlouvu na roky 2018 až 2020 podepsali zástupci odborů a vedení firmy po osmém kole kolektivního vyjednávání. \"Součástí dohody je nárůst tarifních mezd v roce 2018 ve výši šest procent, nárůst objemu smluvních mezd ve výši 2,2 procenta a zvýšení čerpání benefitů ze sociálního fondu,\" řekl ČTK mluvčí společnosti Lukáš Kopecký.

Vedení odborů považuje dohodu za kompromis. \"My jsme dceřiná společnost firmy ČEZ, kde byla hranice (růstu mezd) šest procent, náš management přistoupil na tuto hranici, která byla limitující,\" řekl ČTK za odboráře David Frňka, který byl na dnešním jednání.

Někteří zaměstnanci poukazovali na dobré hospodářské výsledky dolů s tím, že růst mezd by podle nich mohl být vyšší. \"Někteří zaměstnanci věc nechápou, mají pocit, že bychom měli vyjednat víc, proto se sešlo shromáždění před sídlem firmy,\" uvedl Frňka. Podle něj je možné jednat ještě později v rámci dodatků ke kolektivní smlouvě jako každý rok. Naposledy rostly mzdy zaměstnancům Severočeských dolů k 1. lednu 2017, tehdy prosadily odbory plošné zvýšení mzdy o 1000 korun měsíčně.

V Ústeckém kraji činily průměrné platy zaměstnanců loni ve 3. čtvrtletí v průměru 26.828 korun. Průměrný plat zaměstnanců Severočeských dolů byl na konci roku 2016 měsíčně 28.000 korun, průměrná mzda v celém podniku tehdy byla 31.000 korun. Aktuální údaje o výši platů nechtěla firma ani zástupci odborů zveřejnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK