Koruna je k euru opět pod 25,50 Kč/EUR, k dolaru mírně oslabila

16.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna se dnes opět dostala k jednotné evropské měně pod 25,50 koruny k euru. Proti pondělnímu závěru tak zpevnila v 17:00 o šest haléřů na 25,47 Kč/EUR. Silnější byla od loňského ukončení měnových intervencí centrální banky jen krátce loni v listopadu, pod 25,50 Kč/EUR byla i na začátku letošního roku. Vůči dolaru dnes koruna oslabila o čtyři haléře na 20,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

K silnějším hodnotám vůči euru pomohly koruně podle analytiků výroky člena bankovní rady Vojtěcha Bendy. \"Prohlásil, že mírně vyšší inflační rizika mohou centrální bance umožnit rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než s čím počítá současná prognóza,\" uvedla Jana Steckerová z Komerční banky. Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera poté Benda ještě v rámci konferenční debaty ve Vídni zmínil, že ČNB je na cestě normalizace (zvyšování) sazeb a koruna se postupně vrací k trendu dlouhodobějšího posilování.

\"Tato vyjádření poslala korunu k silnějším úrovním navzdory tomu, že zmíněné informace nebyly pro trh novinkou a zároveň je známo, že V. Benda v tuto chvíli patří mezi největší jestřáby v bankovní radě ČNB,\" podotkl Seidler.

Dnešní nevyslovení důvěry vládě na kurz koruny vliv nemělo, shodli se analytici. Podle Seidlera se potvrdil známý fakt, že koruna je na politické událostem v Česku málo citlivá.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,53 25,47 Kč/USD 20,78 20,82

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK