Ceny ropy klesají, Brent však zůstává blízko 70 USD

16.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Poptávka však podle analytiků zůstává silná a cena ropy Brent se stále drží blízko 70 dolarů za barel, nejvýše od roku 2014.

Kolem 17:10 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,2 procenta na 69,41 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,5 procenta na 63,96 dolaru za barel.

Analytik konzultační společnosti Petromatrix Olivier Jakob uvedl, že trh se v současnosti dostal na hladinu technické rezistence. To znamená, že se přiblížil na cenu, na které se na určitou dobu zastaví další růst. Podle něj budou potřeba další příznivé zprávy, které by pomohly ropě pokračovat v růstu nad 70 dolarů.

Cenu nadále podporuje dohoda ropného kartelu OPEC o snížení těžby. K dohodě o snížení produkce se připojily i některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko. Dohoda byla původně sjednána od ledna 2017 na šest měsíců, nakonec však byla prodloužena až do konce letošního roku.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v reakci na poslední růst cen ropy na tříleté maximu uvedl, že ropný trh stále ještě není v rovnováze a dohoda o snížení těžby by měla zůstat v platnosti, protože ceny mohou růst kvůli chladnějšímu počasí, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 69,41 70,26 New York - NYMEX WTI únor 63,96 64,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK