Strojírně Královopolská loni klesly tržby o 7 pct na 515 mil.Kč

17.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. ledna (ČTK) - Brněnské strojírně Královopolská loni klesly tržby o sedm procent na 515 milionů korun. Za meziročním snížením prodeje je dočasný výpadek produkce pro tradiční východní teritoria, především do Ruska, a dále odsun realizace některých větších projektů do letošního roku. ČTK to řekla předsedkyně dozorčí rady společnosti Hana Halasová.

S poklesem obratu souvisí nižší tvorba zisku, za rok 2017 předpokládá firma provozní výsledek na úrovni 20 milionů Kč, což znamená pokles zisku o zhruba 15 milionů.

\"Pro rok 2018 cílíme na celkové tržby kolem úrovně 650 milionů Kč, což máme podloženo vysokou zajištěností prodeje a zároveň limitováno kapacitními možnostmi výroby ve vazbě na trvalý nedostatek kvalifikovaného personálu,\" uvedla Halasová.

Firma nyní pracuje například na jeřábu pro ocelárnu ArcelorMittal v Ostravě za 100 milionů Kč, dále bude exportovat sady velkých tlakových aparátů pro chemický průmysl směrem na východ v řádech desítek milionů korun. Firma aktuálně zaměstnává 430 pracovníků.

V roce 2017 společnost investovala nemalé prostředky do nových technologií, aby zajistila svůj další rozvoj a zvýšila konkurenceschopnost na strojírenském trhu. Mimo jiného rekonstruovala pec k tepelnému zpracování vsázky až do celkové hmotnosti 100.000 kg při teplotě v peci do 750 stupňů, pořídila také novou technologii pro svařování. \"Z důvodů rozšíření zahraničních odběratelských teritorií KRÁLOVOPOLSKÁ, a.s. také započala proces realizace organizační složky pro ruský trh v Moskvě, kde bude trvale k dispozici zástupce společnosti,\" dodala Halasová.

Historie Královopolské se začala psát před téměř 130 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod názvem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla společnost až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK