Hyundai Motor chce přijmout 45.000 lidí, chystá masivní investice

17.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 17. ledna (ČTK) - Jihokorejský automobilový konglomerát Hyundai Motor Group, který působí i v České republice, hodlá během pěti let investovat 23 bilionů wonů (448 miliard Kč) a přijmout 45.000 zaměstnanců. Uvedlo to dnes jihokorejské ministerstvo financí. Analytici jsou ale k plánu na tvorbu nových pracovních míst skeptičtí, protože konglomerát je v důsledku slabého prodeje tlačen ke snižování nákladů. Součástí koncernu jsou automobilky Hyundai Motor a Kia Motors.

Mluvčí automobilky Hyundai Motor plán na přijímání zaměstnanců potvrdila, neposkytla k němu ale žádné podrobnosti. Upozornila, že ministerstvo dnešní prohlášení předem projednalo s představiteli podniku. Podle některých analytiků by oznámení plánu mohlo být politicky motivované a jeho splnění nereálné.

\"Může to být gesto vůči vládě,\" uvedl jeden z analytiků makléřské společnosti Hanyang Securities. \"Hyundai Motor pracuje na omezování přesčasů a na dalších formách snižování mzdových nákladů. Myslím, že není v pozici, ve které by mohl přijímat více lidí,\" dodal.

Ohlášené investice budou podle ministerstva směřovat do elektromobilů, samořízených vozů nebo umělé inteligence. \"Globální trendy se rychle mění. Budeme přijímat špičkové talenty v těchto nových oblastech a rozvíjet je,\" cituje vládní zpráva jednoho z vedoucích pracovníků podniku.

Automobilka Hyundai Motor na konci loňského září zaměstnávala přes 68.000 lidí, Kia měla téměř 35.000 zaměstnanců. Hyundai a Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Jejich odbyt se však loni snížil o sedm procent na 7,25 milionu vozů. Zaznamenal tak již druhý celoroční pokles za sebou a o milion vozů zaostal za cílem, který si automobilky stanovily.

Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.

Nošovická továrna Hyundai v současnosti zaměstnává zhruba 3300 lidí. V letošním roce hodlá v reakci na pokles objednávek z Británie a zpomalování poptávky na všech evropských trzích snížit výrobu na 330.000 z loňských 356.700 automobilů. Závod si nicméně zachová současný počet zaměstnanců a snížení produkce vyřeší vyhlášením pěti nevýrobních dnů v prvním čtvrtletí roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK