Bitcoin poprvé od začátku prosince klesl na 10.000 dolarů

17.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. ledna (ČTK) - Cena digitální měny bitcoin dnes na burze Bitstamp poprvé od 1. prosince klesla na 10.000 dolarů (208.000 Kč). Bitcoin tak od prosincového výstupu na rekord v blízkosti 20.000 dolarů ztratil zhruba polovinu hodnoty. Za poklesem stojí obavy z negativního postoje regulačních úřadů ke kryptoměnám.

 

\"Na trhu je hodně paniky,\" uvedl Charles Hayter, zakladatel platformy CryptoCompare sledující vývoj na trzích s kryptoměnami. \"Panuje tady větší nejistota kolem regulace,\" řekl podle agentury Reuters.

 

Bitcoin po sestupu na 10.000 dolarů část ztrát smazal. Krátce před 14:00 SEČ se na burze Bitstamp prodával za zhruba 10.600 dolarů, proti úterý tak ztrácel přibližně sedm procent.

 

Jižní Korea minulý týden oznámila, že hodlá obchodování s kryptoměnami zakázat. O potřebě omezit toto obchodování se hovoří i v dalších zemích, například v Japonsku a Číně.

 

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Loni zažil prudký růst, který vedl k obavám z cenové bubliny. Americký investor a filantrop Warren Buffett současné mánii kolem bitcoinu a dalších kryptoměn předpověděl nedávno špatný konec.

 

\"Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy, nebo jak se to stane, to nevím,\" uvedl Buffett, který žije v Omaze v americkém státě Nebraska a který je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším člověkem světa. Díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku \"věštec z Omahy\".

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK