Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,3 procenta

19.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze i ve třetím týdnu roku pokračovaly v růstu. Index PX přidal 1,3 procenta na 1123,6 bodu a opět vylepšil své závěrečné maximum od srpna 2011. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Nejlépe se vedlo cenným papírům likérky Stock Spirits, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie posílily o téměř 0,5 procenta.

\"V uplynulém týdnu se pozornost investorů upírala především na výsledkovou sezonu, která se naplno rozeběhla, a v druhé polovině týdne se do hry dostalo riziko dosažení dluhového stropu v USA. Akciové indexy přesto dokázaly stejně jako v předchozích týdnech tohoto roku uzavřít s mírnými zisky,\" uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Nejlepší výkon za týden na pražské burze předvedla akcie Stock Spirits, která posílila o 15,1 procenta na 90,5 Kč. U firmy nebyla zveřejněna žádná zpráva a růst je pravděpodobně způsoben navyšováním pozic investorů. Největší ztrátu vykázaly akcie CME, které přišly o 2,5 procenta na 96,9 Kč. Ani pozitivní zpráva o možném splnění podmínek regulátora k prodeji chorvatských a slovinských aktiv emisi nepomohla.

Příští týden začne v Praze výsledková sezona. Jako první ohlásí svá čísla Unipetrol. Cena jeho akcií na burze bude podle Trampoty vůči zveřejněným výsledkům imunní. Bez ohledu na to, jak dopadnou výsledky, bude cenu akcií Unipetrolu určovat výše dobrovolné nabídky na odkup (380 Kč).

Domácí trh očekává především politické události. Demisi do rukou prezidenta složí příští týden vláda Andreje Babiše, která nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, a v pátek začne druhé kolo prezidentských voleb. \"Jejich výsledek však bude znám až o víkendu a pro příští týden tak neočekáváme efekt těchto událostí na domácí finanční trh,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK