Akcie v USA rostly, indexy S&P 500 a Nasdaq dosáhly nových maxim

19.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq se vyšplhaly na nová rekordní maxima. Na růstu se velkou měrou podílely akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike, tabákového koncernu Philip Morris International a řetězce obchodů pro kutily Home Depot.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,21 procenta a obchodování uzavřel na 26.071,72 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl dokonce o 0,44 procenta na 2810,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,55 procenta na 7336,38 bodu.

Za celý týden si indexy Dow Jones a Nasdaq připsaly více než procento, zatímco S&P 500 stoupl o téměř 0,9 procenta.

Nárůstu na akciových trzích dnes nezabránila ani hrozba platební neschopnosti americké federální vlády v případě, že Senát do dnešní půlnoci místního času neschválí zákon o dodatečném financování.

Na devizovém trhu se dolar držel nad tříletým minimem vůči koši předních měn. Podle některých analytiků by případná platební neschopnost americké vlády neměla mít na finanční trhy výraznější dopad. \"Je to spíše politická záležitost než ekonomická,\" uvedl Alessio de Longis ze společnosti OpperheimerFunds. \"Už jsme se v takovéto situaci nacházeli i dříve,\" dodal.

Euro vůči dolaru v závěru obchodování ztrácelo necelou desetinu procenta na 1,2230 USD. Ve středu se jednotná evropská měna vyšplhala až na tříleté maximum 1,2323 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK