Británie: Převzetí Sky Murdochovou Fox není ve veřejném zájmu

23.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. ledna (ČTK) - Navrhované převzetí placené televize Sky americkou mediální společností 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha není ve veřejném zájmu kvůli obavám o pluralitu médií. Kdyby se akvizice uskutečnila, Murdochova rodina by měla příliš velký vliv na britské zpravodajství. Tak zní předběžný verdikt britského antimonopolního úřadu (CMA), který vyšetřoval, zda společnost Fox dodržuje pluralitu médií a standardy vysílání. V nich úřad problém nevidí.

Společnost Fox v televizi Sky už dlouho vlastní 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla loni v prosinci. Pokud by se to stalo, Murdoch Family Trust (MFT) by podle úřadu získal příliš velký vliv nad veřejným míněním a politickou agendou. Zhruba třetina britské populace sleduje televizní, rozhlasové, internetové i tištěné zpravodajské kanály, které jsou v rukou MFT. Ta tak v tomto směru zásadně převyšuje ostatní poskytovatele s výjimkou BBC a ITV, píše server BBC.

Nyní bude následovat třítýdenní období veřejných konzultací a jeho výsledky CMA začlení do závěrečné zprávy, která má být do poloviny května zaslána novému ministru kultury Mattu Hancockovi. Konečné rozhodnutí je v jeho rukou.

Situaci komplikuje plánovaná koupě většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně televize Sky, americkým zábavním gigantem Walt Disney Co. Zatím však není ani jasné, jak se k dohodě postaví americké regulační orgány.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK