Vodné a stočné vzroste letos v Česku až o tři procenta

23.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Průměrná výše vodného a stočného včetně daně z přidané hodnoty (DPH) letos vzroste na 86 až 88 korun za metr krychlový. To je průměrné meziroční zvýšení až o tři procenta, tedy blízko letošní odhadované inflace 2,9 procenta. Procentuální nárůst bude přibližně stejný jako o loni. Vyplývá to z odhadu Sdružení oboru vodovodů a kanalizace ČR (SOVAK), který dnes sdružení prezentovalo na tiskové konferenci. Konkrétní změny cen se liší podle jednotlivých vodohospodářských společností.

V některých regionech vodné a stočné letos nevzrostlo, například v Brně, Kladně, Olomouci nebo Plzni. V řádu desetin procenta si lidé připlatí na Táborsku, v Libereckém nebo Ústeckém kraji.

Sdružení uvedlo, že při srovnání plateb domácností stálo v průměru vodné a stočné předloni 2023 korun na osobu, což bylo 1,24 procenta čistých ročních příjmů. SOVAK dodal, že vodné a stočné není jen \"platbou za vodu\", ale za službu spočívající v neomezených dodávkách pitné vody ke spotřebiteli a za odvádění a čištění odpadních vod.

Sdružení dlouhodobě vyzývá vlády ke snížení DPH na vodné a stočné. Současná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) má ve svém programovém prohlášení snížení DPH na vodné a stočné ze současných 15 na deset procent, což by podle sdružení znamenalo snížení plateb o čtyři koruny za metr krychlový. \"O tuto částku lze prakticky ze dne na den snížit výši plateb za vodné a stočné pro koncového zákazníka,\" dodalo sdružení.

SOVAK rovněž dlouhodobě upozorňuje, že vodárenská infrastruktura v ČR je podfinancovaná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK