Nová dohoda o volném obchodu TPP bude podepsána v březnu

23.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. ledna (ČTK) - Zbývajících 11 zemí, které usilují o vytvoření nové dohody o volném obchodu původně nazývané Transpacifické partnerství (TPP), podepíše oficiálně tuto dohodu na počátku března v Chile. Oznámil to dnes japonský ministr hospodářství Tošimicu Motegi. Smlouva o vzájemném volném obchodu byla ohrožena poté, co se z ní loni stáhly Spojené státy. Zbývající země se však nakonec shodly na dohodě i bez USA.

Ministři obchodu zbývajících 11 zemí se loni v listopadu dohodli na základních bodech nové dohody. Nyní se setkali v Tokiu, aby se pokusili vyřešit problematické body bránící dokončení. Těmi se nakonec ukázaly být požadavek Kanady na ochranu jejího kulturního průmyslu a Vietnamu, který se obává pravidel ochrany práce. Motegi dodal, že tyto země si v okamžiku podpisu vymění s ostatními členy separátní dohody týkající se tohoto problému, jejichž přesný obsah do té doby nebude zveřejněn.

Mezi členské země, které se účastní nové dohody, patří Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam.

Nová dohoda bude nově označována zkratkou CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tedy Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství) nebo TPP-11. Motegi uvedl, že dohoda bude motorem k překonání ochranářství, které se objevuje v některých částech světa. Dodal, že Japonsko vysvětlí důležitost dohody Washingtonu v naději, že ho přesvědčí, aby se k ní připojil. Také australský premiér Malcolm Turnbull minulý týden uvedl, že nová dohoda nechá otevřené dveře případné účasti USA.

Dohoda je obrovským přínosem pro vládu japonského premiéra Šinzóa Abeho, která tvrdě lobbovala za záchranu dohody po odchodu USA. Podle Abeho je dohoda důležitá k růstu a uskutečnění reforem v Japonsku. Japonský premiér ji označil za symbol závazku ke svobodnému a mnohostrannému obchodu v době, kdy Trump prosazuje svou politiku upřednostňování USA America First, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK