7 tipů, jak si půjčit a nenaletět

12.02.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


Sjednat si půjčku není těžké. Stačí si vybrat jednu z mnoha nabídek a prostřednictvím online formuláře o ni zažádat. Mnohdy pro získání úvěru nemusíte udělat ani krok navíc. Vše lze vyřídit z pohodlí domova. Jak si ale půjčit a nenaletět? 

Mezi hlavní nástrahy půjček rozhodně nepatří jen podvodní poskytovatelé, pozor by si zájemce o úvěr měl dát i na nevýhodné parametry a především na svou schopnost splácet.

1.    Půjčujte si jen od ČNB ověřených poskytovatelů
Vyhněte se pofiderním nebankovním společnostem a půjčujte si pouze od bankovních a ověřených nebankovních poskytovatelů. Ti už se brzy budou muset prokazovat platnou licencí od České národní banky. Díky této legislativní novince se nebankovní trh výrazně pročistí.

2.    Vyberte si pro vás ten nejvýhodnější úvěr
I přestože prochází úvěrový trh velkou čistkou, neznamená to, že nemůžete naletět na drahou a nevýhodou půjčku. Při výběru využijte srovnávač finančních produktů a neporovnávejte jen klasickou sazbu v podobě úroku, ale zajímejte se také o poplatky, jako jsou například poplatky za předčasné splacení, za sjednání, za vedení a za mimořádnou splátku. 

3.    RPSN vám napoví, kolik vás půjčka bude stát
Mějte jasno o tom, kolik za půjčku zaplatíte. Jestliže vám poskytovatel tuto informace nepoví, jděte jinam. To, jak drahá půjčka pro vás bude, vypočtete díky roční procentní sazbě nákladů. K výpočtu můžete využít úvěrovou kalkulačku, avšak mnohdy postačí, budete-li se řídit zdravým rozumem. Pokud je RPSN v řádech tisíců až statisíců, pak půjčenou sumu výrazně přeplatíte.

Dotfox

4.    Nenaleťte planým slibům a čtěte smlouvu
Co je psáno, to je dáno. Rozhodně nevěřte jen planým slibům finančního poradce a ověřte si veškeré údaje ve smlouvě. Celou si ji důkladně přečtěte a zajímejte se především o to, zda sedí sjednaný úrok, RPSN, výše půjčky a doba splatnosti. 

5.    Předvídejte a ptejte se na úroky z prodlení
I přestože nyní neuvažujete o tom, že půjčku nebudete schopni splácet. Ptejte se i na sankce a úroky z prodlení. Kvůli vysokým sankcím se vám může úvěr pořádně prodražit. 

6.    Důvěřujte, ale raději i prověřujte
Ještě před podpisem smlouvy si ověřte poskytovatele i vámi vybranou nebankovní půjčku. Přečtěte si reference a diskuze. Avšak zapomeňte na ty, které najdete na oficiálních webových stránkách. Raději si najděte na internetu nezávislá diskusní fóra a nahlédněte i do obchodního a insolvenčního rejstříku.

7.    Jste dostatečně bonitní? Je úvěr nezbytný?
Dostat se do finančních problémů nemusíte jen kvůli nepoctivému poskytovateli a nevýhodné půjčce. I vy sami můžete naletět na bláhové představy. Proto se před podepsáním smlouvy ujistěte, že jste úvěruschopní, že máte na to půjčku splatit a že úvěr je účelový a pro vaši životní situaci nezbytný.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení