Hurá na hory do ciziny

15.02.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Konečně se dostaneme na hory, tentokrát se vypravíme třeba do Alp, ať to stojí za to. A pojedeme autem. Báječná představa, ale na její uskutečnění je třeba se dobře připravit.

Rozhodli jsme se jet autem až do Alp, a pokud nechceme, aby ta cesta byla naše poslední, musíme ho dobře zkontrolovat.

Lopatu vezměte taky

Měli bychom zkontrolovat stav provozních kapalin, jejich mrazuvzdornost, případně je doplnit. Do dieselů nalijte zimní naftu, abyste nezamrzli. Po cestě se snažte brát palivo tak, abyste měli stále půl nádrže. Nikdy nevíte, kde uváznete. Mrkněte na baterii a případně ji dobijte. Gumičky stěračů je nutné mít v pořádku, v zimě sněží a prší, hodí se i silikonový olej nebo rozmrazovací sprej na zámky a dveře auta. Reflexní vestu asi máte, ale vezměte ji pro všechny členy posádky.

Kontrolu zaslouží nejen váš pas či občanka, ale taky doklady auta - techničák, zelená karta a když není auto vaše. Povolení majitele k zahraniční cestě. Nezapomeňte startovací kabely, lopatu, pracovní rukavice, škrabku na okna a sněhové řetězy – bez nich mohou hrozit pokuty. A kdybyste museli někde dlouho stát, vyplatí se mít po ruce teplejší oblečení, nápoje a lehčí jídlo.

Pojištění nutné

Na cestu tohoto druhu je komplexní cestovní pojištění i s pojištěním odpovědnosti nutné. Je důležité mít tam zahrnuty limity pro léčebné výlohy a pro odpovědnost za škody a újmy, nikdy nevíte, koho na sjezdovce srazíte (a kdo srazí vás). Pojištění můžete sjednat po internetu (může tam být i sleva) a je téměř hned hotové.

Pokud nemáte havarijko na auto, raději si ho pořiďte, třeba jen na dobu dovolené.

Auto a problémy v zimě na horách

(foto: Shutterstock)

Autonehoda v zahraničí?

No, a když už dojde k nehodě v zahraničí, musíte poškozenému předat všechny osobní informace, údaje o vozidlu a pojištění. Měli byste spolu vyplnit Evropský záznam o nehodě, pořídit plánek místa nehody a situaci vyfotit třeba mobilem. Po návratu domů vše hned hlaste pojišťovně. Stejné je to, i když někdo způsobí škodu na autě vám, jen nehodu své pojišťovně nahlásí viník. Nejlepší je zavolat na asistenční službu své pojišťovny (číslo byste měli mít v mobilu). Tam vám poradí, co dělat.

A řeknou taky, kdy například volat policii. V Německu je to vždy, pokud došlo k nehodě kvůli hrubému chování řidiče, při podezření na alkohol, návykové látky, v případě zranění nebo usmrcení účastníka nehody, anebo pokud se neshodnete zavinění. V Rakousku je to podobné, v Itálii se volá policie v případě zranění nebo usmrcení osob, při omezení provozu a škodách na majetku dalších lidí. Pokud v obou zemích zavoláte policisty zbytečně třeba kvůli malé škodě, zaplatíte daň z modrého majáku, asi 1000 Kč pokuty.

Srazíte se na sjezdovce

Na sjezdovce se musí dodržovat pravidla, která asi znáte, a pokud ne, u každé trati jsou vypsána a zdůrazněna. Když už se s někým srazíte a bohužel i zraníte, je vaší povinností uhradit bolestné, účelně vynaložené náklady na léčbu, majetkovou škodu, tedy třeba zničené lyže nebo oblečení, ztrátu na výdělku, a také tzv. snížené společenské uplatnění v případech, kdy následky přetrvávají.

Sražený navíc může nárokovat i náklady na výpomoc v domácnosti a dlouhodobou ošetřovatelskou péči. V každém případě jde o částky stotisícové, takže se skutečně vyplatí nikoho nesrážet. To ovšem nelze nikdy zaručit, takže je dobré mít pojištění. A podobné riziko je kryto z pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění.

Když už k něčemu dojde, volejte pokud možno hned asistenční službu. Její číslo máte jistě uloženo v mobilu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel